Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Palackzárás alapjai

2015. április 29. 21:04 - simonzsófi

Parafa, csavarzár vagy üvegdugó...

 

Vitatott téma a bor piacon a palackzárás. Többen írtatok nekünk, hogy melyik dugó jobb és miért, hol lehet például üvegdugóval lezárt bort vásárolni stb. Ezért leírtuk az alapokat és a véleményünket. 

A boros palackok lezárására, s a külső behatásokkal szembeni védelmére hajdanán a rugalmas parafadugó volt használatos. Újabban viszont számtalan alternatív zárási móddal találkozhattok, amely valamelyest felülírja a tradíciót. A parafa dugó a mai napig a legelterjedtebb palack zárási mód. Bár az új-világi bortermelő országok esetében fordítva van, a csavarzár sokkal népszerűbb.

A parafadugó minősége, mérete és a borok eltarthatósága között szoros összefüggés van. A telt ízvilágú, magas alkoholtartalmú, drága boroknál a magára valamit is adó termelő magas minőségi osztályú natúr parafadugót használ.  

32_1.JPG

A szemcsékből préselt „parafadugó” a rövidebb élettartamú, olcsóbb tételeknél használatos. Bár ez a kategória is szinte tökéletes zárást biztosít, mégis hiányérzete van az embernek, amikor egy ilyen tétellel van dolga az embernek.kepernyofoto_2015-04-29_20_41_04_1.png

Ezek mellett a modern világ három alternatíváját is érdemes szemügyre venni. Az egyik a műanyag dugó, amely gyakorlatilag mesterségesen utánozza a parafa dugót. Egyik-másik szintetikus úton előállított dugó hihetetlenül hasonlít a natúr parafa társához: rugalmas, tökéletes zárást biztosít, viszont a bontást követően lehetetlen visszazárni vele a palackot, így nincs mit tenni, az ilyen tételeket teljesen el kell fogyasztani.

dugo_newkork.jpg

A másik mód az egyre divatosabb csavarzár. Kívülről alumínium, belülről műanyag, bárki könnyedén felbontja, nem kell hozzá dugóhúzó. Ez a legjobb megoldás a házibulikon és kerti partikon. Sőt, itt még a visszazárás előnye is megvan, amit a háziasszonyok egy része igencsak jókedvvel fogad, hiszen a buli másnapján a fáradságos rendrakás közben is megvan a mámorító ital.

41.jpg

A harmadik modern megoldás az üvegdugó, amely a magas költsége miatt még kevésbé elterjedt. Rendkívül elegáns, nincs fémes hangja a bontásnak, sőt a visszazárás is működik. Sajnos ez egyelőre csak a csúcsborok termelőinek a játéka.

44.jpg

 

A Holnap Ott a Bor-on itt találod az üvegdugós borokat:

http://www.holnapottabor.hu/catalog/setFilter/filter/winery/winery/33

Végül mindig azt szoktuk mondani, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk, továbbá pedig nem szabad leragadni egy tételnél sem, mert a borfelhozatal olyan kincseket tartogat, amelyeket kár lenne kihagyni. Tehát kóstolni, kóstolni, kóstolni!!!

Kinek a pap kinek a papné, kinek pedig mindkettő!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr1007407722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása