Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Bősz Adrián

2015. november 02. 11:33 - simonzsófi

Avagy egy nap a vállalkozó szellemű borásznál

 Bősz Adrián: mérnöki precizitás, nagy potenciál, ámbár kicsit sarkos borok... 

sz_0051.jpg

A vállalkozó szellemű fiatal borász már korábban bizonyította, hogy helye van a legnagyobb szakemberek nevei mellett, ámbár saját birtokát ezidáig csak kis lépésekben fejlesztette. A HOB csapata 2015. nyarán látogatott el a nagy eltökéltséggel épülő-szépülő domboldalra, ahol jobbnál jobb borok kerültek a poharakba.

Anyai nagyapja révén Adrián már gyermekként is találkozott a szőlőben felmerülő feladatokkal. A mai napig ez a kicsiny bátai szőlőskert adja a termelés egy részét. Eredetileg műszaki pályát gondolt ki magának, aztán a sors úgy hozta, hogy mégis borosgazdává vált.

Nem ijed meg a munkától. Szőlőt művel és műveltet, borászkodik, tanácsot ad, precízen tervez, folyamatosan fejleszt s mindeközben az anyagiakkal is szépen gazdálkodik. A számolatlanul befektetett idő, munka és pénz előbb-utóbb meghozza eredményét.

3kep.jpg

Jelenleg a termékpiramisról egy tápláléklánc juthat az ember eszébe. A szitakötős borokkal kezdődik (Vörös Cuvée, Fehér Cuvée, Siller Cuvée), ők a könnyű jóivású tételek, ezek csavarzárral érkeznek. Utána jön a „Zöld levelibéka” sorozat (Szekszárdi Kadarka, Szekszárdi Kékfrankos), őket követi a Füsti fecske (Merlot Classic, Cabernet Franc Classic). A ritkaságnak mondható Fekete gólya pedig megtalálható a Cenege dűlőből származó Kadarkán és a Csóka-hegyról származó Rajnai Rizlingen. Ahogy haladunk felfelé úgy a fajta és a termőhely sajátos zamatvilága egyre kifejezettebben mutatkozik. Végül pedig a nagyvadak pontosabban a Gemenci gímszarvas köszön vissza a csúcsborokról (Emese Cuvée és Merlot Reserve).

sz_0055.jpgA szabadgodolkodású Adriánnak még ezernyi ötlet és százévre elegendő elképzelés van a tarsolyában, pillanatnyilag belga és svájci exportra is mennek a borai, de a történet itt biztosan nem ér véget. Adrián karriertörténetébe (teljes szortimentjébe) itt és most belekóstolhat.

 

Szólj hozzá!

Milyen hőfokon igyuk a borokat?

2015. október 13. 21:11 - simonzsófi

hofok.jpg

A borok gondos kiválasztását követően érdemes figyelmet szentelni a megfelelő temperálásra. Legjobb, ha egyből a nagykönyv által javasolt alsó hőmérsékletre kerülnek lehűtésre a tételek. Az ajánlott hőmérsékletek a következők:

Fehér- és rozé boroknál 8-12 C

Édes, különleges aszúboroknál, aszúknál 10-14C

Könnyű, új vörösboroknál 14-17C

Testes, érlelt nagy vörösboroknál 17-20C

Pezsgőknél 6-8C

Az alsó értéket azért is érdemes megcélozni, mivel a koccintás hozadékaként gyakran hosszú történetek kerülnek elbeszélésre. A beszélgetés ideje alatt pedig az ital hőmérséklete folyamatosan emelkedik.

A spontán bulikra szakosodott parti arcok számára javasolt egy legalább 20 palackos borhűtő beszerzése és annak teljes feltöltése. Így elkerülhető a buli előtti órákban beszerzett tételek gyorshűtése, amit a borok kifejezetten rosszul tűrnek, ráadásul a házigazda esetenként annyira elfoglalttá válik a vendégek forgatagában, hogy mire a mélyhűtőhöz ér, addigra fagyott lesz a bor. Ami még ennél is rosszabb az a hűtést mellőző borkínálás, ez az egyik legrosszabb, ami egy borínyenc vendéggel történhet.

 

17.JPG 

Persze mindenre van megoldás, csak ismerni kell a várható körülményeket. Házigazdaként érdemes a cikk elején írtakat betartani. Vendégként pedig fel kell készülni a várható legrosszabb eshetőségekre is. A profik a kedvenc borukkal érkeznek, amelyeket már alapban a nagykönyvben megadott alsó hőmérséklet alá hűtenek 2C fokkal. Ez a taktika mindenki számára adott, így a boros események úgymond megmenthetőek a hiányos vendéglátó előkészületek ellenére is.

Szólj hozzá!

Bornapló, ami nélkül nem élet az élet

2015. szeptember 02. 14:13 - simonzsófi

A valaha volt legjobb bor kiegészítő

borkmi2.jpg

Az idei nyár összehozta a Bornapló ötletgazdáját Gyalog-Szőke Zsófiát a HOB csapatával. Először egy borkóstolót tartottunk Zsófi szervezésében- aki fantasztikusan szervez igényes borkóstolókat "Nemcsak anyukáknak". A vacsora az évek alatt igazi csajos rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol mi is zseniálisan éreztük magunkat. A találkozó eredményeképpen a webshopunkban immár a Bornapló is megtalálható.

bornmi.jpg

 

Hogy mi is az a Bornapló? Ez a te saját kóstolási jegyzetfüzeted. Egy kis segítség ahhoz, hogy megőrizd a jobbnál jobb borok ízét, a borozgatások élményét! A füzet minden oldalára az előre megírt kérdések alapján beírhatod, hogy mikor, hol, kivel melyik bort ittad, mit ettél hozzá, mennyibe került, és mennyire tartottad jónak a bort.

A hosszabb időtávon, akár évtizedeken át naplózók nemcsak a borélményeket tudják visszakeresni, hanem személyes ízérzetük fejlődését, változásait is nyomon követhetik. Ráadásul bizonyítékul szolgálhat a legendás nagyszülői történeteknek. Ha véletlenül az unokák megkérdőjeleznék a papa fiatalkori borkalandjait.

 bornaplokonyv.jpg

A napló mellé póló és boralátét is rendelhető, ezeket elsősorban leánybúcsúkra és legénybúcsúkra ajánljuk.

Borfoltos pólók a Bornapló hátoldalának borfoltjaival - hogy más is tudja, mit ittál! Férfi, női és gyermek fazonokban is rendelhető! A borfoltok pontos megnevezésével (pincészet, évjárat) egyedivé is teheted a pólódat!

Megrendelhető itt:

http://www.holnapottabor.hu/kiegeszitok

Szólj hozzá!

Tények, tévhitek

2015. június 27. 08:14 - simonzsófi

 

Fontos tisztázni az egyes évek közötti időjárásbeli előnyöket és hátrányokat. Kiváló évjáratnak azokat az éveket nevezhetjük, ahol az látszik, hogy a szőlőskertek különösebb extra ráfordítás nélkül is szép egészséges termést adnak. Az elmúlt hatból sokszorosan megcsillagozható évek a 2009, 2011 és 2013. A kezelhetetlen csapadékmennyiség miatt a 2010-es és a 2014-es évjárat alacsonyabb mustfokkal bejövő vékony tételeket adott. Mindeközben a 2012-es évjáratban rendkívüli szárazság jellemezte az évet.

kertesz_2012.jpg

Érdekesság, hogy a Borászportál tesztjén a gyöngyözőbor kategóriát az etyeki Kertész Családi Pincészet 2012-es Carla tétele nyerte, ezzel győzedelmeskedett a 2014-es mezőny felett is.

 

A finom zamatok kialakulása ezernyi ponton múlik. Kezd egy olyan komplex verseny kialakulni a borok között, hogy az már a forma 1-el vetekszik. Itt gyakorlatilag minden nüansz számít. A termőhely, dűlő, fekvés, ültetvény kora, művelési mód, növénytermesztési eljárások, a szüretelés módja, időpontja, szőlőfeldolgozás, erjesztési módok, borászati eljárások, palackozási körülmények, tárolás. Az egyes szakember gárdák között szinte különbséget lehet tenni, az alkotó jellegű és a megrendelésre dolgozó borászkodás között.

„Ha valami jó, az drága!” Az egész alapja a szép, hibátlan szőlő. Ha másképp nem, akkor ez a szüretben leválogatással érhető el. Ezen a ponton már alapjába véve sokszorosába kerül az egyik tétel a másikhoz viszonyítva.

17.JPG

A beltartalom gazdagsága az illatanyag intenzitása és az alkohol tartalom pedig már egyéni preferenciák alapján dől el. Itt a lényeg: az egyéni megtapasztalás. Több tétel együttes értékelése során szabad dönteni az egyes termőhelyekről, borászokról, évjáratokról. Van aki a fajtajelleget keresi, s van aki egyszerűen egy kellemes bort szeretne.

A palackban eltöltött időre is érdemes figyelni. Itt sincs általános igazság, hiszen van, aki a még szinte nyers borokat tartja értéknek és van, aki régi nagyon érett tételekre utazik. Ritka pillanat egy jó régi fehér tétel ízlelése. Az érettség egy kimagasló ízélményt is nyújthat, ehhez hozzáadódhat az adott évjárathoz fűződő személyes életélmény. Kortól függetlenül nosztalgiából lehet régi évjáratokat kóstolni. Igazi élmény, ha talál az ember egy különlegességet, ez teszi izgalmassá a borok világát.

Általánosságoktól és sztereotípiáktól mentes borozgatást kívánok mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

Felszabadult életforma és szenzációs borok

2015. május 19. 15:55 - simonzsófi

Egy nap Kertész Zolinál

 

Kertész Zoltán évekkel ezelőtt új életformát választott magának és családjának. Az üzleti szférát hátrahagyva Etyeken alapított birtokot. Visszavonultabb élete azonban rendkívül értékes tételeket terem. Egyelőre egy kisebb 7 hektáros terület adja az alapot, de Zolit megismerve az embernek az az érzete, hogy a dinamikus fejlődés előre borítékolható.

 sz_8746.jpeg

Pillanatnyilag az etyeki Kecskegödörben zajlik a műhelymunka, ám az idei évben megépül az új borház az Öreghegyen. A Zöldveltelini, Szürkebarát és a hazai Frizzante kategóriában nevét már most is a legjobbak közé sorolják, borainak csak a csillagos ég szab határt. Telt, tiszta ízvilág, magas alkohol, hosszú és bársonyos lecsengés jellemzi minden egyes tételét.

 sz_8725.jpeg

A korábbi papírforma, miszerint az etyeki borokat frissen kell fogyasztani, itt nyilvánvalóan felborul. Nagy test és évekre szóló potenciál jellemzi a tételeket. A régebbi évjáratok szépen tartják magukat, sőt az élvezeti érték hatványozottan mutatkozik.

f2.jpg

A csendes borok mellett habzóborok és pezsgők is születnek szép számmal. A Carla habzóbora az „Örökké Nyár” szlogennel hódítja a szabadtéri nyári rendezvények borkedvelőit. Itt pontosítanunk kell, hiszen a Carla sorozat a pince legértékesebb tételeit foglalja magába, a Kertész lányok nevéből (Carina és Laura) alakult ki a csúcssorozat neve.

sz3.jpeg

Ha lenne egy képzeletbeli tökéletes nap, akkor az így nézne ki: Carla Frizzantéval indul a reggel, ez felpezsdíti a napot. Tízóraira már bontható a 2013-as Zöldveltelini, vele nyugodtan zajlik a munka a kertben. Délidőben ebéd a 2012-es Pinot gris-vel, a csendes pihenő során a szép álom garantált. Délutáni kedvcsináló a Carla le Blanc, ettől beindul az ember fantáziája. A naplementét már a 2008-as Zöldveltelinivel csodálhatjuk, mikor pedig beáll az éj, akkor jöhet a 2011-es Pinot. A Kertész borokkal egyszerűen szép az élet!

A Kertész sorozat 11 kiváló tétele a HOB-on is elérhető:

http://www.holnapottabor.hu/catalog/setFilter/filter/winery/winery/17

Szólj hozzá!

Palackzárás alapjai

2015. április 29. 21:04 - simonzsófi

Parafa, csavarzár vagy üvegdugó...

 

Vitatott téma a bor piacon a palackzárás. Többen írtatok nekünk, hogy melyik dugó jobb és miért, hol lehet például üvegdugóval lezárt bort vásárolni stb. Ezért leírtuk az alapokat és a véleményünket. 

A boros palackok lezárására, s a külső behatásokkal szembeni védelmére hajdanán a rugalmas parafadugó volt használatos. Újabban viszont számtalan alternatív zárási móddal találkozhattok, amely valamelyest felülírja a tradíciót. A parafa dugó a mai napig a legelterjedtebb palack zárási mód. Bár az új-világi bortermelő országok esetében fordítva van, a csavarzár sokkal népszerűbb.

A parafadugó minősége, mérete és a borok eltarthatósága között szoros összefüggés van. A telt ízvilágú, magas alkoholtartalmú, drága boroknál a magára valamit is adó termelő magas minőségi osztályú natúr parafadugót használ.  

32_1.JPG

A szemcsékből préselt „parafadugó” a rövidebb élettartamú, olcsóbb tételeknél használatos. Bár ez a kategória is szinte tökéletes zárást biztosít, mégis hiányérzete van az embernek, amikor egy ilyen tétellel van dolga az embernek.kepernyofoto_2015-04-29_20_41_04_1.png

Ezek mellett a modern világ három alternatíváját is érdemes szemügyre venni. Az egyik a műanyag dugó, amely gyakorlatilag mesterségesen utánozza a parafa dugót. Egyik-másik szintetikus úton előállított dugó hihetetlenül hasonlít a natúr parafa társához: rugalmas, tökéletes zárást biztosít, viszont a bontást követően lehetetlen visszazárni vele a palackot, így nincs mit tenni, az ilyen tételeket teljesen el kell fogyasztani.

dugo_newkork.jpg

A másik mód az egyre divatosabb csavarzár. Kívülről alumínium, belülről műanyag, bárki könnyedén felbontja, nem kell hozzá dugóhúzó. Ez a legjobb megoldás a házibulikon és kerti partikon. Sőt, itt még a visszazárás előnye is megvan, amit a háziasszonyok egy része igencsak jókedvvel fogad, hiszen a buli másnapján a fáradságos rendrakás közben is megvan a mámorító ital.

41.jpg

A harmadik modern megoldás az üvegdugó, amely a magas költsége miatt még kevésbé elterjedt. Rendkívül elegáns, nincs fémes hangja a bontásnak, sőt a visszazárás is működik. Sajnos ez egyelőre csak a csúcsborok termelőinek a játéka.

44.jpg

 

A Holnap Ott a Bor-on itt találod az üvegdugós borokat:

http://www.holnapottabor.hu/catalog/setFilter/filter/winery/winery/33

Végül mindig azt szoktuk mondani, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk, továbbá pedig nem szabad leragadni egy tételnél sem, mert a borfelhozatal olyan kincseket tartogat, amelyeket kár lenne kihagyni. Tehát kóstolni, kóstolni, kóstolni!!!

Kinek a pap kinek a papné, kinek pedig mindkettő!

Szólj hozzá!

Amikor az álmok valóra válnak...

2015. április 20. 22:19 - simonzsófi

Egy kis előzetes az Amorf Ördögök koncertjéről

Ha mondanom kellene egy napot, ami életem egyik legnagyobb élménye volt, akkor az április 18-át biztosan megemlíteném. Mert az Amorf Ördögök - a Musicland lemezboltban megtartott - klub koncertje tényleg fantasztikusan sikerült. Emlékszem, amikor Csetvei Kriszti előrukkolt az ötlettel, hogy mi is menjünk el, és segítsünk a bor promóciójában, nagyon megörültem a felkérésnek. Ritka alkalom, hogy az embertől két méterre énekel Péterfy Bori, egy olyan kis helyen, ahova talán 30-40 ember ha befér.

Egy kis előzetes videó a koncertről, ahol debütált Csetvei Kriszti Amorf Ördögök bora. 

 

Szólj hozzá!

Hogyan válassz bort?

2015. április 04. 16:41 - simonzsófi

Avagy, amikor fogalmad sincs, melyik borhoz nyúlj...

 

Mikor, milyen bort, kinek, mennyiért? Gondolom, a Te fejedben is leperegtek már ezek a kérdések, amikor egy üzleti vacsorára, egy esti borozáshoz készültél vagy éppen az egyetem legjobb csaját próbáltad elcsábítani. Íme egy kis iránymutatás, ha elakadnál a borrengeteg között.

04.JPG

A borválasztásnál az első kérdés, hogy kinek lesz a bor. Magunknak vagy valaki másnak? Érzelmi kötődése minden embernek van, ez lehet egy borrégió, egy település, borfajta, termelő vagy akár egy évjárat. Saját magát mindenki jobban ismeri, így a választás úgymond a bor elfogyasztásának körülményeihez, esetlegesen az adott pénztárcához igazított. Itt felmerül a kérdés, hogy otthon iszunk egymagunkban, esetleg van hozzá ivócimbora vagy a kedvesünkkel bontanánk fel az adott tételt.

valentin_nap.jpg

Cél lehet a stresszoldás: egy könnyű Pinot Noir lesz erre a legalkalmasabb, ha komolyabb a gond, amivel aznap már érdemben nem tudunk foglalkozni, akkor egy erősebb Shiraz vagy Cabernet Sauvignon képes kivégezni a napot. Persze más a helyzet, ha partnerrel vagyunk, ilyenkor elsősorban a vágykeltés vagy a beszélgetés elnyújtása a cél: ha csak az egyik fél is kezdő borkedvelő, akkor Irsai Olivérrel kell indítani, ha ínyenc, akkor mehet egy Sauvignon blanc, esetleg egy Szekszárdi Rosé. Ha komolyabb étteremben vagyunk és a partner minden pénzt megér, akkor Villányi Cabernet Franc-t kérjünk, ezt persze nem kell mind lehörpinteni, mert akkor aznap már biztosan nem lesz semmi.

gorogszo_hir_2.jpg

Az ajándékozásnál a következő direktívákat lehet alkalmazni. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott mit szeret, akkor egyértelmű a helyzet. Pontos ismeret hiányában az érzelmekre ható teli találat 2015-ben a díjnyertes Dúzsi Görögszó, ez a bor idén mindent visz, hiszen bortörténelmet írt Párizsban.
Ha ehhez nincs hozzáférésünk, akkor a következő életbölcsességek alapján is választhatunk. Tokaj a királyoké, Villány az ambiciózus fiataloké, Eger a hősöké, Szekszárd a szerelmeseké, Badacsony a békés, romantikus borkedvelőké.

Ha az eddigi ajánlások alapján nem sikerült döntést hozni a megfelelő tétel kilétéről, akkor a klasszikus javaslat, hogy nőknek könnyű fehér és rosé borok, míg a férfiaknak erősebb vörös tétel dukál.

Az utolsó direktíva az évjárat. Ha az eddigiek alapján nem talált rá valaki a megfelelő tételre, akkor a születési évszám a nyerő. Mindenkinek megdobogtatja a szívét, ha kap egy bort abból az évből, amikor ő vagy a szívéhez közel álló személy született.

 

Szólj hozzá!