Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Hogyan válassz bort?

2015. április 04. 16:41 - simonzsófi

Avagy, amikor fogalmad sincs, melyik borhoz nyúlj...

 

Mikor, milyen bort, kinek, mennyiért? Gondolom, a Te fejedben is leperegtek már ezek a kérdések, amikor egy üzleti vacsorára, egy esti borozáshoz készültél vagy éppen az egyetem legjobb csaját próbáltad elcsábítani. Íme egy kis iránymutatás, ha elakadnál a borrengeteg között.

04.JPG

A borválasztásnál az első kérdés, hogy kinek lesz a bor. Magunknak vagy valaki másnak? Érzelmi kötődése minden embernek van, ez lehet egy borrégió, egy település, borfajta, termelő vagy akár egy évjárat. Saját magát mindenki jobban ismeri, így a választás úgymond a bor elfogyasztásának körülményeihez, esetlegesen az adott pénztárcához igazított. Itt felmerül a kérdés, hogy otthon iszunk egymagunkban, esetleg van hozzá ivócimbora vagy a kedvesünkkel bontanánk fel az adott tételt.

valentin_nap.jpg

Cél lehet a stresszoldás: egy könnyű Pinot Noir lesz erre a legalkalmasabb, ha komolyabb a gond, amivel aznap már érdemben nem tudunk foglalkozni, akkor egy erősebb Shiraz vagy Cabernet Sauvignon képes kivégezni a napot. Persze más a helyzet, ha partnerrel vagyunk, ilyenkor elsősorban a vágykeltés vagy a beszélgetés elnyújtása a cél: ha csak az egyik fél is kezdő borkedvelő, akkor Irsai Olivérrel kell indítani, ha ínyenc, akkor mehet egy Sauvignon blanc, esetleg egy Szekszárdi Rosé. Ha komolyabb étteremben vagyunk és a partner minden pénzt megér, akkor Villányi Cabernet Franc-t kérjünk, ezt persze nem kell mind lehörpinteni, mert akkor aznap már biztosan nem lesz semmi.

gorogszo_hir_2.jpg

Az ajándékozásnál a következő direktívákat lehet alkalmazni. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott mit szeret, akkor egyértelmű a helyzet. Pontos ismeret hiányában az érzelmekre ható teli találat 2015-ben a díjnyertes Dúzsi Görögszó, ez a bor idén mindent visz, hiszen bortörténelmet írt Párizsban.
Ha ehhez nincs hozzáférésünk, akkor a következő életbölcsességek alapján is választhatunk. Tokaj a királyoké, Villány az ambiciózus fiataloké, Eger a hősöké, Szekszárd a szerelmeseké, Badacsony a békés, romantikus borkedvelőké.

Ha az eddigi ajánlások alapján nem sikerült döntést hozni a megfelelő tétel kilétéről, akkor a klasszikus javaslat, hogy nőknek könnyű fehér és rosé borok, míg a férfiaknak erősebb vörös tétel dukál.

Az utolsó direktíva az évjárat. Ha az eddigiek alapján nem talált rá valaki a megfelelő tételre, akkor a születési évszám a nyerő. Mindenkinek megdobogtatja a szívét, ha kap egy bort abból az évből, amikor ő vagy a szívéhez közel álló személy született.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr487339212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása