Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Ahol a Nap és a hegy összeér...

2021. július 27. 06:32 - simonzsófi

Ellátogattunk a Sol Montis borászatba

Ellátogattunk a HOB csapattal -Csetvei Krisztivel és Kovács Rékával- a Sol Montishoz, hogy megnézzük a mátrai borászatot. Sokan Kovács és Lánya néven ismerik a pincészetet, de hatalmas átalakuláson ment keresztül a márka és a pincészet is, így ma már Sol Montis néven ismerhetitek őket. Kovács Zitával sok borrendezvényen találkoztam már, kóstoltam a borait és évek óta készülünk hozzá.

 Zita a megszokott vidámságával, hatalmas vagány mosolyával fogadott minket és vezetett minket körbe a megújult kóstoló termen és birtokon, közben pedig elmesélte, hogyan lett csábult haza Pestről apukája mellé a borászatba.

Gyöngyöstarján 570 hektáron elfekvő szőlőtőkéivel, a második legnagyobb szőlőterülettel rendelkező hegyközség a mátrai borvidék szintjén. Ez a térség ad otthont a novemberben megújult Sol Montis borászatnak.

img_3788.JPG

 

A Sol Montis alapítója, Kovács László, a szamárlétrát végig járva tanult bele a borász mesterségébe, melyhez a későbbiekben lánya, Zita is csatlakozott. Immáron szásztíz hektáron dolgozik apa és lánya azért, hogy minél több emberrel megszerettessek a mátrai borvidék nedűit /borait.

img_2123.JPG

László a technikusi képzés elvégeztével, a Haller pincében kezdte borászati pályafutását. Abban az időben 3 szintes pincerendszer kapacitása, a teljes mátrai borvidék termését képes volt tárolni/ elfért/ befért. (Az egykor 10 éven át francia hadifoglyokkal építettet pince, ma már megviselt állapotban van. Falunapokkor kinyitják a nagyközönség számára, hogy felfedezhessék az egyedülálló pincekomplexum titkait.)

Noha Kovács László első generációs borásznak számít, a szőlőgondozás dédnagyszülőktől kezdve jelen volt a család életben, hiszen „aki tőgyökeres gyöngyöstarjáni, lehetetlen, hogy ne legyen legalább három sor szőlője.” A nagymamától örökölt sziklapincés telek adta a területet a borászat létrehozásához. Itt születtek az első évjáratos borok 97’-ben, amit pár évre rá, a cég megalakulás követett. A tájegységen számos terület vált elérhetővé, a környékbeli fiatalok elvándorlásával és a lakosság által, akik már nem szívesen vesződtek művelésükkel. Ezen minőségi szőlőterületek és a pincészet folyamatos fejlődésének köszönhetően, gazdagodott szép lassan a dűlők száma 18-ról 110 hektárra.

Zita 2010-ben kapcsolódott be a családi vállalkozásba. Dacára annak, hogy érettségi után egyetlen célja a világlátás volt, a családi gyökerek csakhamar hazaszólítottak. A borászat iránti szenvedélyét és elhivatottságát mi sem mutatja jobban, hogy három éve Zita tölti be a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöki pozícióját, amit előtte sorra férfiak vittek. Erős küldetéstudata van és határozott elképzelései vannak a Mátrai tájegységgel kapcsolatban:  

„Nálunk a borturizmus és a vendéglátás gyerekcipőben jár. Erről mindig az volt a véleményem, ha valaki nem kezdi el és nem mutat példát a többieknek, akkor mindig is ilyen szinten marad. Sok jó példát láttam erre országon belül, országhatáron kívül is.

img_3789.JPG

Nagyon hiszek abban, hogy a Mátra is vonzó cél tud lenni.”

A hegyközség elnökeként, Zita a mátrai borvidéket képviseli, de nem titkolja, hogy Gyöngyöstarján felvirágoztatása a szívügye. Szorosan együttműködik az önkormányzattal a település potenciáljának kiaknázása végett. A Mit, miért nem? helyett, a Mit, hogyan? szemlélet eredményessége beigazolódni látszik. A tavaly nyári, új lokációra költözés után, szombatonként kóstoló terem és terasz várta a borozni vágyókat, amik két hónapon keresztül teljes kapacitással üzemeltek. A modern kóstoló terem, ami rendezvényhelyszínként is funkcionál, letisztult, de mégsem rideg vonalat képvisel.

A járványhelyzet a pincészetet is megviselte. Az első hullám hatása alatt tapasztalt megnőtt vásárlási kedv, olyan érdemi volumennövekedést hozott, hogy a palackozó nehezen tartotta a lépést a fogyasztói igényekkel. A nyári pörgés lecsengése utáni időszakot, mélyrepülésként élték meg.

Ebből a helyzetből várják a nyitást, a visszatérő és új vendégeket a teraszon és ahogy Zita fogalmazott: „Reméljük, hogy élettel tudjuk megtölteni a birtokot.”

A Sol Montis borait itt találjátok meg a Holnap Ott a Boron. Jó kóstolást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr6516474400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása