Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Homola Pincészet a Holnap Ott a Bor-on

2018. május 27. 21:57 - simonzsófi

avagy álomból valóság...

homola_csapat_1.jpg

A Holnap Ott a Bor Ismerd meg a borászt programjának következő pincészete a Homola Pincészet, nem véletlen, hogy a pincészet szinte teljes színe java szerepel a szortimentünkben, és olyan tételeket is megtalálsz közte, amiket csak a Holnap Ott a Boron tudsz megvásárolni.

A pincészet tuljadonosa Homola Szabolcs éppen a Balatonon vitorlázott, amikor egy pincészetről és egy balatoni birtokról álmodozott. Bár nem született borásznak, és nem is vette el borász lányát feleségül, elhivatottsága és a hagyományos értékek tisztelete segített az álomból valóságot varázsolni. 

Vitorlázó múltja miatt evidens volt, hogy a Balaton lesz a célpont. Hosszú keresgélés után találták meg Paloznakot, majd 2009-ben az első szüretre is sor került itt. Hajnóczy dűlőben építette fel második otthonát, és lassan felépült a mostani birtokközpont  is. A tulajdonos merészségét példázza, hogy Tokajból hívta el Homonna Attlla borászt, hogy a Balaton-Felvidéken alkossa meg a pincészet borait.

homolaszabolcs-1024x682.jpg

Összesen 15 hektárnyi területet művelnek Paloznak, Csopak, Balatonfüred és Tihany térségében. 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi és az Óvár dűlők Tihanyban, a Sáfránkert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon. Kétféle borcsaládot hoztak létre, az egyik a 100% borcsalád a friss, gyümölcsös, reduktív borokat mutatja be, egy igazi nyári balatoni hajózós életérzést, míg a Homola-sorozat a prémium, fahordós, spontán erjedt igazi terroir borokat képviseli.

A  Homola Pincészet számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Tevékeny szereplői a térség fejlesztésének és felpezsdítésének. Támogatásunkkal jött létre és kerül megrendezésre az immár 3 napos és sok színpados Paloznaki Jazzpiknik, mely a régió egyik legszínvonalasabb zenei rendezvénye.

 jazzpiknik_2.jpg

Emlékszem, körülbelül 2012 környékén kóstoltam először Homola bort, úh. tudom, hogy mennyire keményen dolgoztak és hosszú utat jártak be a borkészítés terén, de a kitartó munkának tényleg meglett az eredménye . A Homola Pincészetnek 2013-ban a borvidéken egyedüliként sikerült arany-fokozatú Csopaki Kódex Olaszrizlinget megalkotnia. És ne gondold, hogy ez olyan künnyű lenne! A Csopaki Kódex az ország első és ez idáig egyetlen önkéntes eredetvédelmi rendszere, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme valamint a hivatalos borvidéki szabályozás kiegészítése, hiányosságainak pótlása. A kódex védjegyével ellátott bornak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. 

 Homola Pincészet borait és borcsomagjait pinceáron itt találod.

Szólj hozzá!

Pántlika Pincészet

2017. szeptember 05. 10:49 - simonzsófi

Avagy Dörgicse legjobbja...

 

A Holnap Ott a Bor "Ismerd meg a Pincészetet programjának" következő kiváló borászata, a Dörgicsén található Pántlika Pincészet, melynek teljes szortimentje már nálunk is elérhető! Szeretnénk bemutatni a pincészetet Neked, hogy jobban megismerd, miért is szerettünk bele boraikba.

A pincészet a Balaton–felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu 900 éve híres tüzes borairól. A birtok, a szőlő iránti rajongásról és a bor szeretetéről szól. Kezdetben 15 hektár területtel rendelkeztek, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottak el a jelenleg 40 hektárnyi saját szőlőültetvényhez. A nemrég átadott új épületkomplexumukban hagyományos és modern technológiával is készítenek minőségi borokat, melyek frissek, üdék, lendületesek és harmonikusak. Megjelenik bennük a talaj mineralitása valamint a szőlő gyümölcsössége.

pantlika.jpg

A készített borok 60%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 40% évtől függő arányban rozé és vörösbor.

Jelenleg 13 szőlőfajtával dolgoznak. Fehérek: Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Juhfark. Kékszőlők: Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Tagjai a Rizling Generációnak (A Generáció küldetésének tekinti a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését.)

pantlika_szortiment_2.jpg

Boraik rendszeresen kiváló eredményekkel szerepelnek hazai és nemzetközi megmérettetéseken, többek között a Vinagora borversenyen, valamint a XVIII. Országos Miklós napi rozé borversenyen, amire méltán büszkék lehetnek.

pantlika_etel.jpg

2014 júliusában megnyitották a Pántlika Porta éttermet, amely közvetlenül a Pántlika Pincészet szomszédságában található Dörgicsén. Így a Portán nemcsak a pincészetben készült boraikat, hanem házias ételeiket is meg lehet kóstolni, melyekhez az alapanyagokat saját maguk termelik, vagy környékbeli termelőktől vásárolják. 2017-ben már a Balatoni Gasztrotérképre is felkerültek.

A Pántlika Pincészet 6 kiváló tétele és borcsomagja a HOB-on is elérhető itt.

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a Miko Jewelry

2016. november 21. 00:46 - simonzsófi

 

"Letisztult, éles, karakán vonalvezetés - Ez a MIKO JEWELRY! "

arany_miko_nyaklanc_doboz_eff.jpg

A dizájn ékszerek egyedi, a műhely által kifejlesztett technikával, kézzel készülnek égethető gyurmából.
Ékszereink mindegyike a vagány nő tökéletes választása akár hétköznapra, akár különleges alkalomra.
triangle_gyuru_megalong_no1_okker2.jpg
Szenvedélyünk a minőség, ezért nagyon örültünk, amikor rátaláltunk a WiseDress-re és a Miko Jewelryre. Egy közös ajándékcsomaggal szeretnénk Neked is megmutatni, hogy a bor, a ruha és az ékszer tökéletes kombinációja az eleganciának! Szeretnénk, ha megtalálnád az egyéniséged a különlegesen összeállított csomagokban, a férfiak pedig bátran meglephetik vele feleségület, barátnőjüket.
15109586_276347896095141_9183583838058719955_n.jpg

 

www.krisztinamiko.com

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a WisEDress

2016. november 21. 00:24 - simonzsófi

Nőkre tervezve, anyákra szabva!

 

"A sikk és praktikum finom találkozása az átgondolt funkcionalitással, mi ebben hiszünk!" 

kepernyofoto_2016-11-21_0_11_25.png

A WisEDress megálmodója 2 fiatal rohanó életet élő nagyvárosi anyuka. Gyártásvezetőként és project managerként lehetőségük volt a legjobb, független magyar modellezőket, szabászokat és varrodákat megismerni. Több éves tervezés és felkészülés után 2015-ben elérkezettnek látták az időt, hogy ruháik ne csak egy szűk réteg számára legyenek elérhetőek. Így indult a WisEDress.com webshop, ahol egyedi, limitált darabszámú kis szériás készleten lévő (ready-to-wear) és rendelésre, egyedileg készült (made-to-order) darabjaikat vásárolhatják meg a ’wise’ stílusra nyitott nők, anyukák a világ bármely pontjáról.
Egy minőségi, jól szabott öko és időtálló (slow fashion) ruhadarab éveken át kedvencünk lehet és a várandósság időszakában, sőt utána sem kell mellőznünk. Kollekcióik tervezésénél előszeretettel használnak rejtett hasítékokat, dupla rétegeket, rakásokat, zipzárakat és mindent elnyelő nagy zsebeket, melyek praktikuma igazán az anyatejes táplálás időszakában mutatkozhat meg.

 

_64a9857.jpg

A jó anyag sokat számít! Anyagválasztásnál tudatosan törekednek a könnyen kezelhető anyagok használatára. Mosógépben mosható, gyűrődésmentes, színtartó anyagok, melyek kényelmesek, tartósak és a mindennapi rohanáshoz – akár a munkába, akár a játszótérre- igazi komfortérzetet biztosítanak.

15109586_276347896095141_9183583838058719955_n.jpg

Szenvedélyünk a minőség, ezért nagyon örültünk, amikor rátaláltunk a WiseDress-re és a Miko Jewelryre. Egy közös ajándékcsomaggal szeretnénk Neked is megmutatni, hogy a bor, a ruha és az ékszer tökéletes kombinációja az eleganciának! Szeretnénk, ha megtalálnád az egyéniséged a különlegesen összeállított csomagokban, a férfiak pedig bátran meglephetik vele feleségület, barátnőjüket.

Számunkra nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás és szeretnék a szükséget szenvedőkön segíteni. Így idén Karácsonyra az Országos Koraszülött Alapítvány igénylistájának redukálását tűztük ki célul! A terminus előtt született koraszülött babáknak inkubátor takaróra van sürgősen szükségük, jelenleg országos a hiány ezekből a speciálisan számukra készített takarókból. Segíts te is! Minden egyes Karácsonyi ajándékcsomag megvásárlásával eggyel több kis takarót tudunk készíteni a koraszülött babáknak! Célunk, hogy a hiányt teljesen felszámoljuk az Ünnepekig! Így nem csak a szeretteidnek szerzel örömöt az ajándékoddal, hanem egy apró pici csöppséget is puha melegbe takaróba burkolhatsz! 

Itt vásárolhatod meg a prémium csomagokat, amivel nemcsak ajándékozhatsz, de jótékonykodhatsz is!


WisEDress, Holnap Ott a Bor, Miko Jewelry

Szólj hozzá!

Egy jó boros tea megfázáskor is jól jön

2016. november 08. 12:53 - simonzsófi

Gondolom, Te is jártál már úgy, hogy egy igazán hideg időben csak beburkolózva szipogtál, és vártad, hogy valaki odanyújtson Neked egy meleg teát. A valakit még nem tudjuk biztosítani, de egy jó boros tea receptet igen. Kivételesen azt javaslom, hogy ne a több éve féltve őrzött vörös borodat vedd elő, hanem egy olcsóbb változat is megfelel az elkészítéshez.

ke_pernyo_foto_2016-11-08_12_33_52.png

Hozzávalók (4 bögre):

  • 2 dl száraz vörösbor
  • fekete tea (1 filter)
  • 4 evőkanál méz
  • 1 egész fahéj

Elkészítés:
Rakj fel egy liter vizet főni. Dobj bele egy darab fehéjat. Forrás után zárd el a tűzhelyet, dobj bele egy filter fekete teát, öntsd fel kb 2 dl vörösborral, és fedd le az edényt kb. 4-5 percre.
Vedd ki az edényből a teafiltert, és a fahéjdarabot. Keverj el benne 4 evőkanál mézet, és ne habozz, hörpintsd is le azonnal!

Jobbulást kívánunk!

Itt is válogathatsz borokat a recepthez!

Szólj hozzá!

Bősz Adrián

2015. november 02. 11:33 - simonzsófi

Avagy egy nap a vállalkozó szellemű borásznál

 Bősz Adrián: mérnöki precizitás, nagy potenciál, ámbár kicsit sarkos borok... 

sz_0051.jpg

A vállalkozó szellemű fiatal borász már korábban bizonyította, hogy helye van a legnagyobb szakemberek nevei mellett, ámbár saját birtokát ezidáig csak kis lépésekben fejlesztette. A HOB csapata 2015. nyarán látogatott el a nagy eltökéltséggel épülő-szépülő domboldalra, ahol jobbnál jobb borok kerültek a poharakba.

Anyai nagyapja révén Adrián már gyermekként is találkozott a szőlőben felmerülő feladatokkal. A mai napig ez a kicsiny bátai szőlőskert adja a termelés egy részét. Eredetileg műszaki pályát gondolt ki magának, aztán a sors úgy hozta, hogy mégis borosgazdává vált.

Nem ijed meg a munkától. Szőlőt művel és műveltet, borászkodik, tanácsot ad, precízen tervez, folyamatosan fejleszt s mindeközben az anyagiakkal is szépen gazdálkodik. A számolatlanul befektetett idő, munka és pénz előbb-utóbb meghozza eredményét.

3kep.jpg

Jelenleg a termékpiramisról egy tápláléklánc juthat az ember eszébe. A szitakötős borokkal kezdődik (Vörös Cuvée, Fehér Cuvée, Siller Cuvée), ők a könnyű jóivású tételek, ezek csavarzárral érkeznek. Utána jön a „Zöld levelibéka” sorozat (Szekszárdi Kadarka, Szekszárdi Kékfrankos), őket követi a Füsti fecske (Merlot Classic, Cabernet Franc Classic). A ritkaságnak mondható Fekete gólya pedig megtalálható a Cenege dűlőből származó Kadarkán és a Csóka-hegyról származó Rajnai Rizlingen. Ahogy haladunk felfelé úgy a fajta és a termőhely sajátos zamatvilága egyre kifejezettebben mutatkozik. Végül pedig a nagyvadak pontosabban a Gemenci gímszarvas köszön vissza a csúcsborokról (Emese Cuvée és Merlot Reserve).

sz_0055.jpgA szabadgodolkodású Adriánnak még ezernyi ötlet és százévre elegendő elképzelés van a tarsolyában, pillanatnyilag belga és svájci exportra is mennek a borai, de a történet itt biztosan nem ér véget. Adrián karriertörténetébe (teljes szortimentjébe) itt és most belekóstolhat.

 

Szólj hozzá!

Milyen hőfokon igyuk a borokat?

2015. október 13. 21:11 - simonzsófi

hofok.jpg

A borok gondos kiválasztását követően érdemes figyelmet szentelni a megfelelő temperálásra. Legjobb, ha egyből a nagykönyv által javasolt alsó hőmérsékletre kerülnek lehűtésre a tételek. Az ajánlott hőmérsékletek a következők:

Fehér- és rozé boroknál 8-12 C

Édes, különleges aszúboroknál, aszúknál 10-14C

Könnyű, új vörösboroknál 14-17C

Testes, érlelt nagy vörösboroknál 17-20C

Pezsgőknél 6-8C

Az alsó értéket azért is érdemes megcélozni, mivel a koccintás hozadékaként gyakran hosszú történetek kerülnek elbeszélésre. A beszélgetés ideje alatt pedig az ital hőmérséklete folyamatosan emelkedik.

A spontán bulikra szakosodott parti arcok számára javasolt egy legalább 20 palackos borhűtő beszerzése és annak teljes feltöltése. Így elkerülhető a buli előtti órákban beszerzett tételek gyorshűtése, amit a borok kifejezetten rosszul tűrnek, ráadásul a házigazda esetenként annyira elfoglalttá válik a vendégek forgatagában, hogy mire a mélyhűtőhöz ér, addigra fagyott lesz a bor. Ami még ennél is rosszabb az a hűtést mellőző borkínálás, ez az egyik legrosszabb, ami egy borínyenc vendéggel történhet.

 

17.JPG 

Persze mindenre van megoldás, csak ismerni kell a várható körülményeket. Házigazdaként érdemes a cikk elején írtakat betartani. Vendégként pedig fel kell készülni a várható legrosszabb eshetőségekre is. A profik a kedvenc borukkal érkeznek, amelyeket már alapban a nagykönyvben megadott alsó hőmérséklet alá hűtenek 2C fokkal. Ez a taktika mindenki számára adott, így a boros események úgymond megmenthetőek a hiányos vendéglátó előkészületek ellenére is.

Szólj hozzá!

Bornapló, ami nélkül nem élet az élet

2015. szeptember 02. 14:13 - simonzsófi

A valaha volt legjobb bor kiegészítő

borkmi2.jpg

Az idei nyár összehozta a Bornapló ötletgazdáját Gyalog-Szőke Zsófiát a HOB csapatával. Először egy borkóstolót tartottunk Zsófi szervezésében- aki fantasztikusan szervez igényes borkóstolókat "Nemcsak anyukáknak". A vacsora az évek alatt igazi csajos rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol mi is zseniálisan éreztük magunkat. A találkozó eredményeképpen a webshopunkban immár a Bornapló is megtalálható.

bornmi.jpg

 

Hogy mi is az a Bornapló? Ez a te saját kóstolási jegyzetfüzeted. Egy kis segítség ahhoz, hogy megőrizd a jobbnál jobb borok ízét, a borozgatások élményét! A füzet minden oldalára az előre megírt kérdések alapján beírhatod, hogy mikor, hol, kivel melyik bort ittad, mit ettél hozzá, mennyibe került, és mennyire tartottad jónak a bort.

A hosszabb időtávon, akár évtizedeken át naplózók nemcsak a borélményeket tudják visszakeresni, hanem személyes ízérzetük fejlődését, változásait is nyomon követhetik. Ráadásul bizonyítékul szolgálhat a legendás nagyszülői történeteknek. Ha véletlenül az unokák megkérdőjeleznék a papa fiatalkori borkalandjait.

 bornaplokonyv.jpg

A napló mellé póló és boralátét is rendelhető, ezeket elsősorban leánybúcsúkra és legénybúcsúkra ajánljuk.

Borfoltos pólók a Bornapló hátoldalának borfoltjaival - hogy más is tudja, mit ittál! Férfi, női és gyermek fazonokban is rendelhető! A borfoltok pontos megnevezésével (pincészet, évjárat) egyedivé is teheted a pólódat!

Megrendelhető itt:

http://www.holnapottabor.hu/kiegeszitok

Szólj hozzá!

Tények, tévhitek

2015. június 27. 08:14 - simonzsófi

 

Fontos tisztázni az egyes évek közötti időjárásbeli előnyöket és hátrányokat. Kiváló évjáratnak azokat az éveket nevezhetjük, ahol az látszik, hogy a szőlőskertek különösebb extra ráfordítás nélkül is szép egészséges termést adnak. Az elmúlt hatból sokszorosan megcsillagozható évek a 2009, 2011 és 2013. A kezelhetetlen csapadékmennyiség miatt a 2010-es és a 2014-es évjárat alacsonyabb mustfokkal bejövő vékony tételeket adott. Mindeközben a 2012-es évjáratban rendkívüli szárazság jellemezte az évet.

kertesz_2012.jpg

Érdekesság, hogy a Borászportál tesztjén a gyöngyözőbor kategóriát az etyeki Kertész Családi Pincészet 2012-es Carla tétele nyerte, ezzel győzedelmeskedett a 2014-es mezőny felett is.

 

A finom zamatok kialakulása ezernyi ponton múlik. Kezd egy olyan komplex verseny kialakulni a borok között, hogy az már a forma 1-el vetekszik. Itt gyakorlatilag minden nüansz számít. A termőhely, dűlő, fekvés, ültetvény kora, művelési mód, növénytermesztési eljárások, a szüretelés módja, időpontja, szőlőfeldolgozás, erjesztési módok, borászati eljárások, palackozási körülmények, tárolás. Az egyes szakember gárdák között szinte különbséget lehet tenni, az alkotó jellegű és a megrendelésre dolgozó borászkodás között.

„Ha valami jó, az drága!” Az egész alapja a szép, hibátlan szőlő. Ha másképp nem, akkor ez a szüretben leválogatással érhető el. Ezen a ponton már alapjába véve sokszorosába kerül az egyik tétel a másikhoz viszonyítva.

17.JPG

A beltartalom gazdagsága az illatanyag intenzitása és az alkohol tartalom pedig már egyéni preferenciák alapján dől el. Itt a lényeg: az egyéni megtapasztalás. Több tétel együttes értékelése során szabad dönteni az egyes termőhelyekről, borászokról, évjáratokról. Van aki a fajtajelleget keresi, s van aki egyszerűen egy kellemes bort szeretne.

A palackban eltöltött időre is érdemes figyelni. Itt sincs általános igazság, hiszen van, aki a még szinte nyers borokat tartja értéknek és van, aki régi nagyon érett tételekre utazik. Ritka pillanat egy jó régi fehér tétel ízlelése. Az érettség egy kimagasló ízélményt is nyújthat, ehhez hozzáadódhat az adott évjárathoz fűződő személyes életélmény. Kortól függetlenül nosztalgiából lehet régi évjáratokat kóstolni. Igazi élmény, ha talál az ember egy különlegességet, ez teszi izgalmassá a borok világát.

Általánosságoktól és sztereotípiáktól mentes borozgatást kívánok mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

Felszabadult életforma és szenzációs borok

2015. május 19. 15:55 - simonzsófi

Egy nap Kertész Zolinál

 

Kertész Zoltán évekkel ezelőtt új életformát választott magának és családjának. Az üzleti szférát hátrahagyva Etyeken alapított birtokot. Visszavonultabb élete azonban rendkívül értékes tételeket terem. Egyelőre egy kisebb 7 hektáros terület adja az alapot, de Zolit megismerve az embernek az az érzete, hogy a dinamikus fejlődés előre borítékolható.

 sz_8746.jpeg

Pillanatnyilag az etyeki Kecskegödörben zajlik a műhelymunka, ám az idei évben megépül az új borház az Öreghegyen. A Zöldveltelini, Szürkebarát és a hazai Frizzante kategóriában nevét már most is a legjobbak közé sorolják, borainak csak a csillagos ég szab határt. Telt, tiszta ízvilág, magas alkohol, hosszú és bársonyos lecsengés jellemzi minden egyes tételét.

 sz_8725.jpeg

A korábbi papírforma, miszerint az etyeki borokat frissen kell fogyasztani, itt nyilvánvalóan felborul. Nagy test és évekre szóló potenciál jellemzi a tételeket. A régebbi évjáratok szépen tartják magukat, sőt az élvezeti érték hatványozottan mutatkozik.

f2.jpg

A csendes borok mellett habzóborok és pezsgők is születnek szép számmal. A Carla habzóbora az „Örökké Nyár” szlogennel hódítja a szabadtéri nyári rendezvények borkedvelőit. Itt pontosítanunk kell, hiszen a Carla sorozat a pince legértékesebb tételeit foglalja magába, a Kertész lányok nevéből (Carina és Laura) alakult ki a csúcssorozat neve.

sz3.jpeg

Ha lenne egy képzeletbeli tökéletes nap, akkor az így nézne ki: Carla Frizzantéval indul a reggel, ez felpezsdíti a napot. Tízóraira már bontható a 2013-as Zöldveltelini, vele nyugodtan zajlik a munka a kertben. Délidőben ebéd a 2012-es Pinot gris-vel, a csendes pihenő során a szép álom garantált. Délutáni kedvcsináló a Carla le Blanc, ettől beindul az ember fantáziája. A naplementét már a 2008-as Zöldveltelinivel csodálhatjuk, mikor pedig beáll az éj, akkor jöhet a 2011-es Pinot. A Kertész borokkal egyszerűen szép az élet!

A Kertész sorozat 11 kiváló tétele a HOB-on is elérhető:

http://www.holnapottabor.hu/catalog/setFilter/filter/winery/winery/17

Szólj hozzá!