Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Ahol a Nap és a hegy összeér...

2021. július 27. 06:32 - simonzsófi

Ellátogattunk a Sol Montis borászatba

Ellátogattunk a HOB csapattal -Csetvei Krisztivel és Kovács Rékával- a Sol Montishoz, hogy megnézzük a mátrai borászatot. Sokan Kovács és Lánya néven ismerik a pincészetet, de hatalmas átalakuláson ment keresztül a márka és a pincészet is, így ma már Sol Montis néven ismerhetitek őket. Kovács Zitával sok borrendezvényen találkoztam már, kóstoltam a borait és évek óta készülünk hozzá.

 Zita a megszokott vidámságával, hatalmas vagány mosolyával fogadott minket és vezetett minket körbe a megújult kóstoló termen és birtokon, közben pedig elmesélte, hogyan lett csábult haza Pestről apukája mellé a borászatba.

Gyöngyöstarján 570 hektáron elfekvő szőlőtőkéivel, a második legnagyobb szőlőterülettel rendelkező hegyközség a mátrai borvidék szintjén. Ez a térség ad otthont a novemberben megújult Sol Montis borászatnak.

img_3788.JPG

 

A Sol Montis alapítója, Kovács László, a szamárlétrát végig járva tanult bele a borász mesterségébe, melyhez a későbbiekben lánya, Zita is csatlakozott. Immáron szásztíz hektáron dolgozik apa és lánya azért, hogy minél több emberrel megszerettessek a mátrai borvidék nedűit /borait.

img_2123.JPG

László a technikusi képzés elvégeztével, a Haller pincében kezdte borászati pályafutását. Abban az időben 3 szintes pincerendszer kapacitása, a teljes mátrai borvidék termését képes volt tárolni/ elfért/ befért. (Az egykor 10 éven át francia hadifoglyokkal építettet pince, ma már megviselt állapotban van. Falunapokkor kinyitják a nagyközönség számára, hogy felfedezhessék az egyedülálló pincekomplexum titkait.)

Noha Kovács László első generációs borásznak számít, a szőlőgondozás dédnagyszülőktől kezdve jelen volt a család életben, hiszen „aki tőgyökeres gyöngyöstarjáni, lehetetlen, hogy ne legyen legalább három sor szőlője.” A nagymamától örökölt sziklapincés telek adta a területet a borászat létrehozásához. Itt születtek az első évjáratos borok 97’-ben, amit pár évre rá, a cég megalakulás követett. A tájegységen számos terület vált elérhetővé, a környékbeli fiatalok elvándorlásával és a lakosság által, akik már nem szívesen vesződtek művelésükkel. Ezen minőségi szőlőterületek és a pincészet folyamatos fejlődésének köszönhetően, gazdagodott szép lassan a dűlők száma 18-ról 110 hektárra.

Zita 2010-ben kapcsolódott be a családi vállalkozásba. Dacára annak, hogy érettségi után egyetlen célja a világlátás volt, a családi gyökerek csakhamar hazaszólítottak. A borászat iránti szenvedélyét és elhivatottságát mi sem mutatja jobban, hogy három éve Zita tölti be a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöki pozícióját, amit előtte sorra férfiak vittek. Erős küldetéstudata van és határozott elképzelései vannak a Mátrai tájegységgel kapcsolatban:  

„Nálunk a borturizmus és a vendéglátás gyerekcipőben jár. Erről mindig az volt a véleményem, ha valaki nem kezdi el és nem mutat példát a többieknek, akkor mindig is ilyen szinten marad. Sok jó példát láttam erre országon belül, országhatáron kívül is.

img_3789.JPG

Nagyon hiszek abban, hogy a Mátra is vonzó cél tud lenni.”

A hegyközség elnökeként, Zita a mátrai borvidéket képviseli, de nem titkolja, hogy Gyöngyöstarján felvirágoztatása a szívügye. Szorosan együttműködik az önkormányzattal a település potenciáljának kiaknázása végett. A Mit, miért nem? helyett, a Mit, hogyan? szemlélet eredményessége beigazolódni látszik. A tavaly nyári, új lokációra költözés után, szombatonként kóstoló terem és terasz várta a borozni vágyókat, amik két hónapon keresztül teljes kapacitással üzemeltek. A modern kóstoló terem, ami rendezvényhelyszínként is funkcionál, letisztult, de mégsem rideg vonalat képvisel.

A járványhelyzet a pincészetet is megviselte. Az első hullám hatása alatt tapasztalt megnőtt vásárlási kedv, olyan érdemi volumennövekedést hozott, hogy a palackozó nehezen tartotta a lépést a fogyasztói igényekkel. A nyári pörgés lecsengése utáni időszakot, mélyrepülésként élték meg.

Ebből a helyzetből várják a nyitást, a visszatérő és új vendégeket a teraszon és ahogy Zita fogalmazott: „Reméljük, hogy élettel tudjuk megtölteni a birtokot.”

A Sol Montis borait itt találjátok meg a Holnap Ott a Boron. Jó kóstolást!

Szólj hozzá!

A Föld napja

2021. április 22. 15:38 - simonzsófi

Használj kevesebbet, használd újra, hasznosítsd újra...

A Föld Napja alkalmából készültünk Nektek egy kis érdekességgel a talaj típusokról, hogy amikor meglátogatjátok ezeket a borvidékeket, tudjátok mi is rejtőzik a talpatok alatt.

1.png

 1. Csongrádi borvidék

Az öntés talajon található lepelhomoktalajok a jellemzők. Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti talajok is fellelhetők.

 1. Hajós–Bajai borvidék

Főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők, valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok is fellelhetőek.

 1. Kunsági borvidék

Zömmel mésztartalmú homoktalajok találhatók (humuszos és futóhomok), valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok.

 1. Neszmélyi borvidék

Talaja a síkvidéki ászári körzetben főként márga alapon barna erdőtalaj, a hegyvidéki neszmélyi körzetben lösz, mészkő, dolomit és homokkő.

 1. Badacsonyi borvidék

A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt- és bazalttufatörmelékkel keverednek.

 1. Balatonfüred–Csopaki borvidék

A körzet talajai nem túl változékonyak, agyagbemosódásos erdőtalajok fordulnak elő a területen. A borvidék jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza.

 1. Balaton-felvidéki borvidék

Változatos a talajadottság, rendzina, valamint agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok jellemzők.

 1. Etyek–Budai borvidék

Meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, mely többségében mészkő alapon alakult ki.

 1. Móri borvidék

Döntő többségben löszön, mészkőtörmelékkel kevert löszön és oligocén homokon alakult ki az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, illetve barnaföld.

 1. Pannonhalmi borvidék

A Sokoró alapja mezozoós vagy paleozoós kristályos kőzet, illetve mészkő, amelyre változó vastagságú pannon üledéksorok települtek.

 1. Nagy-Somlói borvidék

A tanúhegyeket pannon üledék borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

 1. Soproni borvidék

Zömmel barna erodált erdőtalajok, de találhatók löszös, sőt erősen kötött agyagtalajok is. Magas a köves területek aránya, ahol pala, mészkő, kalcit, illetve kvarcit található.

 1. Balatonboglári borvidék

Mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású, alacsony mésztartalmú talajok jellemzők.

 1. Pécsi borvidék

Talajszerkezete változatos: pannon üledék, lösz (nyugati rész), triász mészkő, permi homokkő (Jakab-hegy), permi agyagpala, rendzina fekete és vörösagyagos változatai stb.

 1. Szekszárdi borvidék

A dombsorokat lösztakaró borítja, míg a lejtőket, töréslépcsőket és az idősebb deráziós völgyek fenekét vékony lejtőtörmelékes lösz fedi. Jellemzőek a Ramannféle barna erdőtalajok különböző mértékben erodált változatai, de gyakoriak a löszkopárok is.

 1. Villányi borvidék

Alapkőzete mészkő és dolomit, amelyen csernozjom barna erdőtalaj alakult ki. A talajtakaró a lejtőkön változó vastagságú, mészben gazdag agyagos lösz, melyeket a fennsík jellegű hegytetőn több helyen rendzina vált.

 1. Bükki borvidék

Általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok a jellemzők.

 1. Egri borvidék

Vulkáni eredetű riolittufán képződött többféle (Ramann, csernozjom, kovárványos, erodált) barna erdőtalaj féleség jellemző.

 1. Mátrai borvidék

Mezőségi és erdei talajok borítják, a mezőségi talajok a borvidék alsó, az erdei talajok a felső részén, kivágott erdők helyén alakultak ki.

 1. Tokaji borvidék

A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található.

 1. Zalai borvidék

Barna erdőtalaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, rendzina, köves és földes kopárok, helyenként homokosagyagos üledékek alkotják, lösztakaróval.

 1. Tolnai borvidék

Legfontosabb és szinte egyeduralkodó felszíni képződménye és így leggyakoribb talajképző kőzete a lösz.

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan ne rontsd el a húsvéti bor-étel párosítást?

2021. április 05. 09:37 - simonzsófi

Top 7 bor húsvéti ételekhez

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ha ebben a helyzetben csak szűk körben ünnepeljük a Húsvétot, akkor is jó érzés eltalálni az ünnepi ételhez illő bort. Nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

 • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
 • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
 • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy irsai olivér vagy cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
 • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

 

Most rendhagyó módon nem menüsort hoztunk Neked, hanem videónkban érdekes húsvéti ételeket találsz, amihez ha jó bort párosítasz ki fogja emelni az ízvilágát: 

A Húsvét fő ételek a tojás, előételként a tojáshoz próbálj ki egy gyöngyöző- vagy habzóbort, mi a sárkánytojáshoz a Gál Pincészet és Szőlőbirtok Jóbarát gyöngyöző borát illesztettük. A tojás lágy, krémességét fokozzák a könnyed buborékok.

Ha Húsvétkor a levesre gondolunk, akkor nekünk mindig a sonka leves jut eszünkbe, ehhez pedig a friss, üde Kékfrankos Rosé illik a legjobban.

Aki esetleg a hagyományos Húsvéti ételeket nem annyira szereti, a tészta mindig egy mentő ötlet, készítsetek egy füstölt sonkás-tormás sajtszószos fusilit, amihez a legkellemesebb egy lágy chardonnay, szerintünk ehhez egy díjnyertes tétel illik a legjobban a Gál Pincészet és Szőlőbirtoktól.

Ha Húsvét, akkor a sonka elengedhetetlen bármilyen formában, sütve, főzve, bárhogyan elkészítve. De ha harmonikus ízvilágot szeretnél, akkor próbálj ki mellé egy nagyhordós érlelésű Kékfrankos Selectiont a Homola Pincészettől.

A street food kedvelői sem maradnak szomjasak, egy jó kalácsburger húsvéti sonkával nagyon stílusos választás, hozzá pedig a Sol Montis Fajzat bora a dukál legjobb.

Ha a bárányt szereted, akkor egy báránybordához mi a Pinot Noirt választottuk és kitűnő bor-étel párosításnak bizonyult.

Nekünk a legédesebb desszert a répatorta, ami egyébként nemcsak a nyuszi ünnepkor telitalálat, de bármikor, bármilyen mennyiségben. A répatortához egy gyümölcsös, kései szüretelésű tételt ajánlunk, mely nem nehezíti el az ételt, hanem kiegészíti.

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Ételek: Street Kitchen

Fotó, videó: Kovács Réka

 

Szólj hozzá!

A legjobb borok a húsvéti menühöz

2019. április 14. 22:19 - simonzsófi

 

husvet_3.jpg

 

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ilyen alkalom közeleg most is, nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

 • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
 • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
 • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy vad zöld sauvignon blanc, reduktív olaszrizling, juhfark, chardonnay, az illatosabb fajták közül az irsai olivér vagy a cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
 • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

 

Íme néhány húsvéti étel párosítás tipp:

Előételnek

lazac.jpg

Vajban sült lime-os lazac falatkák zöldségekkel - Gál Szent Márton Rosé 2018 0,75l (Kunság) 2018

Főételneknyul.jpg

Hájas tésztában sült mézes borban pácolt nyúlgerinc filé - Csetvei naranchbor 2015

Sült báránylapocka lencsével, karfiol pürével Homola Kékfrankos Selection 2015 0,75l (Balatonfüred-Csopak)

 

Desszertnekmandulas_torta.jpg

Mandulás, mákos, marcipán torta - Pannon Tokaj Dominium Hanna Cuvée 2011 0,5l (Tokaj) 2011

Karamellás sajttorta - Csetvei Napholdcsillag 2017 0,75l (Mór) 2017

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Szólj hozzá!

Mit kell tudni a Kékfrankosról?

2019. április 05. 14:27 - simonzsófi

blog_kekfrankos.jpg

Elsősorban azt, hogy a világ kékfrankosainak több mint 50%-a Magyarországon található, ráadásul szinte az összes borvidékünkön fellelhető. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozhatunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik.

Mindenképp meg kell említenem, a Balaton környékéről is találunk ígéretes tételeket!

blog_kekfrankos_2.jpg                                        

Miért gondolom, hogy ízleni fog neked is?

…mert megfelel a jelenlegi világtrendnek! Sokszínűsége mellett, azért általánosságban elmondható, a kékfrankos szőlő rubint színű, legtöbbször élénk savú, közepes testű, intenzíven gyümölcsös és fűszeres bort ad.

Ezerarcú, hiszen sokféleképpen lehet előállítani, és eltérően reagál az adott borvidékre, talajra és mikroklímára. Készítenek belőle ropogós rozét, sillert, könnyen fogyasztható, friss, gyümölcsös vörösbort, vagy tartalmasabb, testesebb prémium tételeket is. Kellemes házasságban él különböző vörösbor társaival a Bikavérben.

Nézzünk néhány nagyszerű tételt!

 A kékfrankos igazi gasztrobor!

Bármilyen köntöst visel a „Blaufränkisch”, a borai kiválóan illeszkednek a zsírosabb ételekhez, frissítő savtartalmuk ugyanis könnyít a fogásokon. Emellett enyhíti a fűszerességet is, így pikánsabb fogások mellé is szépen passzolhat. Kiválóan párosítható a magyar konyha fogásaihoz.

A közelgő húsvéti ünnep alkalmából, következő cikkünkben, nagyszerű bor-étel párosításokról olvashatsz.

Addig is jó kóstolást!

Szólj hozzá!

Legjobb tippek borválasztáshoz

2019. február 27. 23:34 - simonzsófi

Kinek, mikor, milyen bort...

Mikor, milyen bort, kinek, mennyiért? Gondolom, a Te fejedben is leperegtek már ezek a kérdések, amikor bort választottál ajándéknak vagy egy üzleti vacsorára, egy esti borozáshoz készültél vagy éppen az egyetem legjobb csaját próbáltad elcsábítani. Íme egy kis iránymutatás, ha elakadnál a borrengeteg között.

blog1.jpg


A borválasztásnál az első kérdés, hogy kinek lesz a bor. Magunknak vagy valaki másnak? Érzelmi kötődése minden embernek van, ez lehet egy borrégió, egy település, borfajta, termelő vagy akár egy évjárat. Saját magát mindenki jobban ismeri, így a választás úgymond a bor elfogyasztásának körülményeihez, esetlegesen az adott pénztárcához igazított. Itt felmerül a kérdés, hogy otthon iszunk egymagunkban, esetleg van hozzá ivócimbora vagy a kedvesünkkel bontanánk fel az adott tételt.

 Cél lehet a stresszoldás: egy könnyű Pinot Noir lesz erre a legalkalmasabb, ha komolyabb a gond, amivel aznap már érdemben nem tudunk foglalkozni, akkor egy erősebb Shiraz vagy Cabernet Sauvignon képes kivégezni a napot. Persze más a helyzet, ha partnerrel vagyunk, ilyenkor elsősorban a vágykeltés vagy a beszélgetés elnyújtása a cél: ha csak az egyik fél is kezdő borkedvelő, akkor Irsai Olivérrel kell indítani, ha ínyenc, akkor mehet egy Sauvignon blanc, esetleg egy Szekszárdi Rosé. Ha komolyabb étteremben vagyunk és a partner minden pénzt megér, akkor Villányi Cabernet Franc-t kérjünk, ezt persze nem kell mind lehörpinteni, mert akkor aznap már biztosan nem lesz semmi.

Az ajándékozásnál a következő direktívákat lehet alkalmazni. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott mit szeret, akkor egyértelmű a helyzet. Ha egyáltalán nem tudjuk, hogy mit szeret az illető és esetleg egy hölgyet szeretnénk megajándékozni, akkor válasszunk egy könnyed irsai olivért. Ezt a borfajtát akkor is választhatjuk, ha fiatal az illető. A hölgyeknél még telitalálat lehet egy kései szüretelésű édes bor is, mely megadja az ajándék eleganciáját.

 

blog2.jpg

Ha férfi lesz az ajándékozott, akkor vegyük figyelembe először a korát, ha az illető fiatalabb, válasszunk a könnyedebb vörös borok, mint például a pinot noir, kékfrankos. Ha egy kicsit idősebb, akkor testesebb vörös bort válasszunk, egy cabernet sauvignon vagy syrah jó választás lehet.

Ha pedig ezek után is elakadnánk, akkor a következő életbölcsességek alapján is választhatunk. Tokaj a királyoké, Villány az ambiciózus fiataloké, Eger a hősöké, Szekszárd a szerelmeseké, Badacsony a békés, romantikus borkedvelőké.

Fogadjuk meg mindig a  klasszikus javaslatot, ha elbizonytalanodnánk, hogy nőknek könnyű fehér és rosé borok, míg a férfiaknak erősebb vörös tétel dukál.

Az utolsó direktíva az évjárat. Ha az eddigiek alapján nem talált rá valaki a megfelelő tételre, akkor a születési évszám a nyerő. Mindenkinek megdobogtatja a szívét, ha kap egy bort abból az évből, amikor ő vagy a szívéhez közel álló személy született.

Ha szeretnéd még jobban megtanulni a borválasztás, bor-étel párosítás és  a borok kultúrájának tudományát, akkor az 5 érzék estén ezt megteheted, ahol nemcsak borokról tanulhatsz, hanem parfümöket és ínycsiklandó ételeket is kóstolhatsz. Kattints ide a részletekért!

Szólj hozzá!

Homola Pincészet a Holnap Ott a Bor-on

2018. május 27. 21:57 - simonzsófi

avagy álomból valóság...

homola_csapat_1.jpg

A Holnap Ott a Bor Ismerd meg a borászt programjának következő pincészete a Homola Pincészet, nem véletlen, hogy a pincészet szinte teljes színe java szerepel a szortimentünkben, és olyan tételeket is megtalálsz közte, amiket csak a Holnap Ott a Boron tudsz megvásárolni.

A pincészet tuljadonosa Homola Szabolcs éppen a Balatonon vitorlázott, amikor egy pincészetről és egy balatoni birtokról álmodozott. Bár nem született borásznak, és nem is vette el borász lányát feleségül, elhivatottsága és a hagyományos értékek tisztelete segített az álomból valóságot varázsolni. 

Vitorlázó múltja miatt evidens volt, hogy a Balaton lesz a célpont. Hosszú keresgélés után találták meg Paloznakot, majd 2009-ben az első szüretre is sor került itt. Hajnóczy dűlőben építette fel második otthonát, és lassan felépült a mostani birtokközpont  is. A tulajdonos merészségét példázza, hogy Tokajból hívta el Homonna Attlla borászt, hogy a Balaton-Felvidéken alkossa meg a pincészet borait.

homolaszabolcs-1024x682.jpg

Összesen 15 hektárnyi területet művelnek Paloznak, Csopak, Balatonfüred és Tihany térségében. 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi és az Óvár dűlők Tihanyban, a Sáfránkert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon. Kétféle borcsaládot hoztak létre, az egyik a 100% borcsalád a friss, gyümölcsös, reduktív borokat mutatja be, egy igazi nyári balatoni hajózós életérzést, míg a Homola-sorozat a prémium, fahordós, spontán erjedt igazi terroir borokat képviseli.

A  Homola Pincészet számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Tevékeny szereplői a térség fejlesztésének és felpezsdítésének. Támogatásunkkal jött létre és kerül megrendezésre az immár 3 napos és sok színpados Paloznaki Jazzpiknik, mely a régió egyik legszínvonalasabb zenei rendezvénye.

 jazzpiknik_2.jpg

Emlékszem, körülbelül 2012 környékén kóstoltam először Homola bort, úh. tudom, hogy mennyire keményen dolgoztak és hosszú utat jártak be a borkészítés terén, de a kitartó munkának tényleg meglett az eredménye . A Homola Pincészetnek 2013-ban a borvidéken egyedüliként sikerült arany-fokozatú Csopaki Kódex Olaszrizlinget megalkotnia. És ne gondold, hogy ez olyan künnyű lenne! A Csopaki Kódex az ország első és ez idáig egyetlen önkéntes eredetvédelmi rendszere, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme valamint a hivatalos borvidéki szabályozás kiegészítése, hiányosságainak pótlása. A kódex védjegyével ellátott bornak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. 

 Homola Pincészet borait és borcsomagjait pinceáron itt találod.

Szólj hozzá!

Pántlika Pincészet

2017. szeptember 05. 10:49 - simonzsófi

Avagy Dörgicse legjobbja...

 

A Holnap Ott a Bor "Ismerd meg a Pincészetet programjának" következő kiváló borászata, a Dörgicsén található Pántlika Pincészet, melynek teljes szortimentje már nálunk is elérhető! Szeretnénk bemutatni a pincészetet Neked, hogy jobban megismerd, miért is szerettünk bele boraikba.

A pincészet a Balaton–felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu 900 éve híres tüzes borairól. A birtok, a szőlő iránti rajongásról és a bor szeretetéről szól. Kezdetben 15 hektár területtel rendelkeztek, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottak el a jelenleg 40 hektárnyi saját szőlőültetvényhez. A nemrég átadott új épületkomplexumukban hagyományos és modern technológiával is készítenek minőségi borokat, melyek frissek, üdék, lendületesek és harmonikusak. Megjelenik bennük a talaj mineralitása valamint a szőlő gyümölcsössége.

pantlika.jpg

A készített borok 60%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 40% évtől függő arányban rozé és vörösbor.

Jelenleg 13 szőlőfajtával dolgoznak. Fehérek: Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Juhfark. Kékszőlők: Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Tagjai a Rizling Generációnak (A Generáció küldetésének tekinti a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését.)

pantlika_szortiment_2.jpg

Boraik rendszeresen kiváló eredményekkel szerepelnek hazai és nemzetközi megmérettetéseken, többek között a Vinagora borversenyen, valamint a XVIII. Országos Miklós napi rozé borversenyen, amire méltán büszkék lehetnek.

pantlika_etel.jpg

2014 júliusában megnyitották a Pántlika Porta éttermet, amely közvetlenül a Pántlika Pincészet szomszédságában található Dörgicsén. Így a Portán nemcsak a pincészetben készült boraikat, hanem házias ételeiket is meg lehet kóstolni, melyekhez az alapanyagokat saját maguk termelik, vagy környékbeli termelőktől vásárolják. 2017-ben már a Balatoni Gasztrotérképre is felkerültek.

A Pántlika Pincészet 6 kiváló tétele és borcsomagja a HOB-on is elérhető itt.

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a Miko Jewelry

2016. november 21. 00:46 - simonzsófi

 

"Letisztult, éles, karakán vonalvezetés - Ez a MIKO JEWELRY! "

arany_miko_nyaklanc_doboz_eff.jpg

A dizájn ékszerek egyedi, a műhely által kifejlesztett technikával, kézzel készülnek égethető gyurmából.
Ékszereink mindegyike a vagány nő tökéletes választása akár hétköznapra, akár különleges alkalomra.
triangle_gyuru_megalong_no1_okker2.jpg
Szenvedélyünk a minőség, ezért nagyon örültünk, amikor rátaláltunk a WiseDress-re és a Miko Jewelryre. Egy közös ajándékcsomaggal szeretnénk Neked is megmutatni, hogy a bor, a ruha és az ékszer tökéletes kombinációja az eleganciának! Szeretnénk, ha megtalálnád az egyéniséged a különlegesen összeállított csomagokban, a férfiak pedig bátran meglephetik vele feleségület, barátnőjüket.
15109586_276347896095141_9183583838058719955_n.jpg

 

www.krisztinamiko.com

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a WisEDress

2016. november 21. 00:24 - simonzsófi

Nőkre tervezve, anyákra szabva!

 

"A sikk és praktikum finom találkozása az átgondolt funkcionalitással, mi ebben hiszünk!" 

kepernyofoto_2016-11-21_0_11_25.png

A WisEDress megálmodója 2 fiatal rohanó életet élő nagyvárosi anyuka. Gyártásvezetőként és project managerként lehetőségük volt a legjobb, független magyar modellezőket, szabászokat és varrodákat megismerni. Több éves tervezés és felkészülés után 2015-ben elérkezettnek látták az időt, hogy ruháik ne csak egy szűk réteg számára legyenek elérhetőek. Így indult a WisEDress.com webshop, ahol egyedi, limitált darabszámú kis szériás készleten lévő (ready-to-wear) és rendelésre, egyedileg készült (made-to-order) darabjaikat vásárolhatják meg a ’wise’ stílusra nyitott nők, anyukák a világ bármely pontjáról.
Egy minőségi, jól szabott öko és időtálló (slow fashion) ruhadarab éveken át kedvencünk lehet és a várandósság időszakában, sőt utána sem kell mellőznünk. Kollekcióik tervezésénél előszeretettel használnak rejtett hasítékokat, dupla rétegeket, rakásokat, zipzárakat és mindent elnyelő nagy zsebeket, melyek praktikuma igazán az anyatejes táplálás időszakában mutatkozhat meg.

 

_64a9857.jpg

A jó anyag sokat számít! Anyagválasztásnál tudatosan törekednek a könnyen kezelhető anyagok használatára. Mosógépben mosható, gyűrődésmentes, színtartó anyagok, melyek kényelmesek, tartósak és a mindennapi rohanáshoz – akár a munkába, akár a játszótérre- igazi komfortérzetet biztosítanak.

15109586_276347896095141_9183583838058719955_n.jpg

Szenvedélyünk a minőség, ezért nagyon örültünk, amikor rátaláltunk a WiseDress-re és a Miko Jewelryre. Egy közös ajándékcsomaggal szeretnénk Neked is megmutatni, hogy a bor, a ruha és az ékszer tökéletes kombinációja az eleganciának! Szeretnénk, ha megtalálnád az egyéniséged a különlegesen összeállított csomagokban, a férfiak pedig bátran meglephetik vele feleségület, barátnőjüket.

Számunkra nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás és szeretnék a szükséget szenvedőkön segíteni. Így idén Karácsonyra az Országos Koraszülött Alapítvány igénylistájának redukálását tűztük ki célul! A terminus előtt született koraszülött babáknak inkubátor takaróra van sürgősen szükségük, jelenleg országos a hiány ezekből a speciálisan számukra készített takarókból. Segíts te is! Minden egyes Karácsonyi ajándékcsomag megvásárlásával eggyel több kis takarót tudunk készíteni a koraszülött babáknak! Célunk, hogy a hiányt teljesen felszámoljuk az Ünnepekig! Így nem csak a szeretteidnek szerzel örömöt az ajándékoddal, hanem egy apró pici csöppséget is puha melegbe takaróba burkolhatsz! 

Itt vásárolhatod meg a prémium csomagokat, amivel nemcsak ajándékozhatsz, de jótékonykodhatsz is!


WisEDress, Holnap Ott a Bor, Miko Jewelry

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása