Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Móron jártunk Csetvei Krisztinél

2014. december 26. 21:59 - simonzsófi

Minden egy ajándékba kapott idézettel kezdődött:

"Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsös-kertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak semmit városi múltamról..." (Márai Sándor)

Csetvei Kriszti különleges ember, pörgős, kedves, éles eszű lány, akinek mindig van valami jó ötlete. Borai üde és egyedülálló színfoltok a magyar borászat egén, a szakma nagy reménysége, és még csak 31 éves. Az egyszemélyes pincészet alig 3 év alatt vált ismertté, 2014-ben pedig Kriszti Kő-Papír-Olló (Kő) olaszrizlingje elnyerte az év fehérbora (A 100 legjobb magyar bor Népszabadság szelekció) elismerést is, kiemelkedő teljesítmény ez ilyen rövid idő alatt.

zsofi_kriszti.JPG

Már az első találkozásunkkor tudtuk, hogy Ő lesz decemberben a hónap borásza a HOB-on (Holnap Ott a Bor).

Kalandos úton került a Móri borvidékre és alakította ki patinás pincészetét. Kriszti a BME-n végzett műszaki menedzserként, de egy bormarketing projekt kapcsán a Béres Szőlőbirtok és Pincészethez került. 
2010-ben elkészítette első borát, a Napholdcsillagot, ami az egyik kedvence is. Az első hordó Napholdcsillag Kamocsay Ákos pincéjében készült, így nem "találkozhatott" a borral minden nap, ezért egy védelmező írást hagyott rajta, hogy érezze, mindig vele van, ezért írta a hordójára, hogy P.S.: I love you. 
Kriszti hisz abban, hogy a bornak lelke van, és ha beszélünk hozzá meghallgat minket. Ha megkóstoljuk a borait, akkor tudjuk, igaza van.

hordo.jpg

2011-ben megalapította a Csetvei Pincét, mely Mór egyik ékköve lett, gyomrában szerelmes üzenetekkel teli hordóival. 
A pincének pedig valóban lelke van, tele szobrokkal, amiket az anyukája készített. A pincét egy Szent Borbála bronz szobor teszi igazán különlegessé, olyan, mintha őrizné a helységet.

Az ezerjó hazájában Csetvei Krisztina ízig-vérig móri borokat készít, olyan beszélő nevekkel, mint a Csillagszem (Ezerjó gyöngyözőbor), Kő-Papír-Olló (Olaszrizling), Napholdcsillag (móri házasítás), Baba Rose (Kékfrankos Rosé). Csetvei Krisztina borai egytől-egyig olyanok mint a készítője maga. Frissek, fiatalosak, vidámak, letisztultak és rendkívül egyedülállóak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr957013135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása