A Furmint a Hungaricum fajták egyike. Tokajban már a XVII. Század elején feljegyezték létezését, s hamarosan a borvidék meghatározó fajtájává vált. A magyar bormítosz nemzetközi terjesztésében sokak szerint a Furmint jut majd vezető szerephez, így immár hatodik éve kerül beharangozásra a „Furmint Február” kampány.
Fő termőhelye Tokaj, de kisebb területen Somlón is megtalálható. A kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajokon hozza legszebb formáját, de vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A homokot, köves öntéstalajokat nem kedveli.
A Furmint telt, nagy borokat adó fajta, jól aszúsodik. Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne gyakran körte, birs és szegfűszeg illata keveredik. Jobb évjáratokban a 14-15% alkoholt is elérheti.
A fajtában rejlő potenciált jól mutatja, hogy nemcsak a legjobb aszú tételek, de a legjobb száraz fehérborok között is rendre előfordulnak a tokaji és somlói Furmintok. Így nem kizárt, hogy a magyar Furmint lesz zászlóvivő a magyar bor nemzetközi felemelkedésében.
A Furmintokból összeállított HOB csomag ITT megrendelhető:
http://www.holnapottabor.hu/catalog/details/2113