Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Furmint február

2015. február 05. 22:31 - simonzsófi

 

A Furmint a Hungaricum fajták egyike. Tokajban már a XVII. Század elején feljegyezték létezését, s hamarosan a borvidék meghatározó fajtájává vált. A magyar bormítosz nemzetközi terjesztésében sokak szerint a Furmint jut majd vezető szerephez, így immár hatodik éve kerül beharangozásra a „Furmint Február” kampány.

Fő termőhelye Tokaj, de kisebb területen Somlón is megtalálható. A kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajokon hozza legszebb formáját, de vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A homokot, köves öntéstalajokat nem kedveli.

furmint_februar.jpg

A Furmint telt, nagy borokat adó fajta, jól aszúsodik. Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne gyakran körte, birs és szegfűszeg illata keveredik. Jobb évjáratokban a 14-15% alkoholt is elérheti.

A fajtában rejlő potenciált jól mutatja, hogy nemcsak a legjobb aszú tételek, de a legjobb száraz fehérborok között is rendre előfordulnak a tokaji és somlói Furmintok. Így nem kizárt, hogy a magyar Furmint lesz zászlóvivő a magyar bor nemzetközi felemelkedésében.

A Furmintokból összeállított HOB csomag ITT megrendelhető:

http://www.holnapottabor.hu/catalog/details/2113

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr537142231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása