Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Tények, tévhitek

2015. június 27. 08:14 - simonzsófi

 

Fontos tisztázni az egyes évek közötti időjárásbeli előnyöket és hátrányokat. Kiváló évjáratnak azokat az éveket nevezhetjük, ahol az látszik, hogy a szőlőskertek különösebb extra ráfordítás nélkül is szép egészséges termést adnak. Az elmúlt hatból sokszorosan megcsillagozható évek a 2009, 2011 és 2013. A kezelhetetlen csapadékmennyiség miatt a 2010-es és a 2014-es évjárat alacsonyabb mustfokkal bejövő vékony tételeket adott. Mindeközben a 2012-es évjáratban rendkívüli szárazság jellemezte az évet.

kertesz_2012.jpg

Érdekesság, hogy a Borászportál tesztjén a gyöngyözőbor kategóriát az etyeki Kertész Családi Pincészet 2012-es Carla tétele nyerte, ezzel győzedelmeskedett a 2014-es mezőny felett is.

 

A finom zamatok kialakulása ezernyi ponton múlik. Kezd egy olyan komplex verseny kialakulni a borok között, hogy az már a forma 1-el vetekszik. Itt gyakorlatilag minden nüansz számít. A termőhely, dűlő, fekvés, ültetvény kora, művelési mód, növénytermesztési eljárások, a szüretelés módja, időpontja, szőlőfeldolgozás, erjesztési módok, borászati eljárások, palackozási körülmények, tárolás. Az egyes szakember gárdák között szinte különbséget lehet tenni, az alkotó jellegű és a megrendelésre dolgozó borászkodás között.

„Ha valami jó, az drága!” Az egész alapja a szép, hibátlan szőlő. Ha másképp nem, akkor ez a szüretben leválogatással érhető el. Ezen a ponton már alapjába véve sokszorosába kerül az egyik tétel a másikhoz viszonyítva.

17.JPG

A beltartalom gazdagsága az illatanyag intenzitása és az alkohol tartalom pedig már egyéni preferenciák alapján dől el. Itt a lényeg: az egyéni megtapasztalás. Több tétel együttes értékelése során szabad dönteni az egyes termőhelyekről, borászokról, évjáratokról. Van aki a fajtajelleget keresi, s van aki egyszerűen egy kellemes bort szeretne.

A palackban eltöltött időre is érdemes figyelni. Itt sincs általános igazság, hiszen van, aki a még szinte nyers borokat tartja értéknek és van, aki régi nagyon érett tételekre utazik. Ritka pillanat egy jó régi fehér tétel ízlelése. Az érettség egy kimagasló ízélményt is nyújthat, ehhez hozzáadódhat az adott évjárathoz fűződő személyes életélmény. Kortól függetlenül nosztalgiából lehet régi évjáratokat kóstolni. Igazi élmény, ha talál az ember egy különlegességet, ez teszi izgalmassá a borok világát.

Általánosságoktól és sztereotípiáktól mentes borozgatást kívánok mindenkinek!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr487577412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása