A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ilyen alkalom közeleg most is, nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.
- Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé.
- Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
- Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy vad zöld sauvignon blanc, reduktív olaszrizling, juhfark, chardonnay, az illatosabb fajták közül az irsai olivér vagy a cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
- Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! A Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.
Íme néhány húsvéti étel párosítás tipp:
Előételnek
Vajban sült lime-os lazac falatkák zöldségekkel - Gál Szent Márton Rosé 2018 0,75l (Kunság) 2018
Főételnek
Hájas tésztában sült mézes borban pácolt nyúlgerinc filé - Csetvei naranchbor 2015
Sült báránylapocka lencsével, karfiol pürével - Homola Kékfrankos Selection 2015 0,75l (Balatonfüred-Csopak)
Desszertnek
Mandulás, mákos, marcipán torta - Pannon Tokaj Dominium Hanna Cuvée 2011 0,5l (Tokaj) 2011
Karamellás sajttorta - Csetvei Napholdcsillag 2017 0,75l (Mór) 2017
Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!