Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Top 5+1 tipp a Húsvéti borválasztáshoz

2022. április 13. 23:03 - simonzsófi

Mire figyelj, hogy ne rontsd el az ünnepi bor-étel kombinációt...

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ha ebben a helyzetben csak szűk körben ünnepeljük a Húsvétot, akkor is jó érzés eltalálni az ünnepi ételhez illő bort. Nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

  • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
  • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
  • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy irsai olivér vagy cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
  • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

És amiről semmikképp ne feledkezzünk meg!

Húsvétkor a legfontosabb, hogy a azok a kedves családtagok, barátok és kedves betévedők a legjobb vendégvárót kapják. Készüljünk legalább egy vagy kétféle pálinkával. Érdemes a hagyományos ízeket előkészíteni, kajszi vagy szilva pálinkával nem tévedhetünk. Aki pedig könnyedebbre vágyna, kínáljuk meg egy lazább fröccsel.

Most rendhagyó módon nem menüsort hoztunk Neked, hanem videónkban érdekes húsvéti ételeket találsz, amihez ha jó bort párosítasz ki fogja emelni az ízvilágát: 

A Húsvét fő ételek a tojás, előételként a tojáshoz próbálj ki egy gyöngyöző- vagy habzóbort, mi a sárkánytojáshoz a Gál Pincészet és Szőlőbirtok Jóbarát gyöngyöző borát illesztettük. A tojás lágy, krémességét fokozzák a könnyed buborékok.

Ha Húsvétkor a levesre gondolunk, akkor nekünk mindig a sonka leves jut eszünkbe, ehhez pedig a friss, üde Kékfrankos Rosé illik a legjobban.

Aki esetleg a hagyományos Húsvéti ételeket nem annyira szereti, a tészta mindig egy mentő ötlet, készítsetek egy füstölt sonkás-tormás sajtszószos fusilit, amihez a legkellemesebb egy lágy chardonnay, szerintünk ehhez egy díjnyertes tétel illik a legjobban a Gál Pincészet és Szőlőbirtoktól.

Ha Húsvét, akkor a sonka elengedhetetlen bármilyen formában, sütve, főzve, bárhogyan elkészítve. De ha harmonikus ízvilágot szeretnél, akkor próbálj ki mellé egy nagyhordós érlelésű Kékfrankost a Csetvei Pincészettől.

A street food kedvelői sem maradnak szomjasak, egy jó kalácsburger húsvéti sonkával nagyon stílusos választás, hozzá pedig a Sol Montis Fajzat bora dukál a legjobban.

Ha a bárányt szereted, akkor egy báránybordához mi a Pinot Noirt választottuk és kitűnő bor-étel párosításnak bizonyult.

Nekünk a legédesebb desszert a répatorta, ami egyébként nemcsak a nyuszi ünnepkor telitalálat, de bármikor, bármilyen mennyiségben. A répatortához egy gyümölcsös, kései szüretelésű tételt ajánlunk, mely nem nehezíti el az ételt, hanem kiegészíti.

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Ételek: Street Kitchen

Fotó, videó: Kovács Réka

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr8717807605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása