Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

A Föld napja

2021. április 22. 15:38 - simonzsófi

Használj kevesebbet, használd újra, hasznosítsd újra...

A Föld Napja alkalmából készültünk Nektek egy kis érdekességgel a talaj típusokról, hogy amikor meglátogatjátok ezeket a borvidékeket, tudjátok mi is rejtőzik a talpatok alatt.

1.png

  1. Csongrádi borvidék

Az öntés talajon található lepelhomoktalajok a jellemzők. Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti talajok is fellelhetők.

  1. Hajós–Bajai borvidék

Főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők, valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok is fellelhetőek.

  1. Kunsági borvidék

Zömmel mésztartalmú homoktalajok találhatók (humuszos és futóhomok), valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok.

  1. Neszmélyi borvidék

Talaja a síkvidéki ászári körzetben főként márga alapon barna erdőtalaj, a hegyvidéki neszmélyi körzetben lösz, mészkő, dolomit és homokkő.

  1. Badacsonyi borvidék

A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt- és bazalttufatörmelékkel keverednek.

  1. Balatonfüred–Csopaki borvidék

A körzet talajai nem túl változékonyak, agyagbemosódásos erdőtalajok fordulnak elő a területen. A borvidék jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza.

  1. Balaton-felvidéki borvidék

Változatos a talajadottság, rendzina, valamint agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok jellemzők.

  1. Etyek–Budai borvidék

Meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, mely többségében mészkő alapon alakult ki.

  1. Móri borvidék

Döntő többségben löszön, mészkőtörmelékkel kevert löszön és oligocén homokon alakult ki az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, illetve barnaföld.

  1. Pannonhalmi borvidék

A Sokoró alapja mezozoós vagy paleozoós kristályos kőzet, illetve mészkő, amelyre változó vastagságú pannon üledéksorok települtek.

  1. Nagy-Somlói borvidék

A tanúhegyeket pannon üledék borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

  1. Soproni borvidék

Zömmel barna erodált erdőtalajok, de találhatók löszös, sőt erősen kötött agyagtalajok is. Magas a köves területek aránya, ahol pala, mészkő, kalcit, illetve kvarcit található.

  1. Balatonboglári borvidék

Mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású, alacsony mésztartalmú talajok jellemzők.

  1. Pécsi borvidék

Talajszerkezete változatos: pannon üledék, lösz (nyugati rész), triász mészkő, permi homokkő (Jakab-hegy), permi agyagpala, rendzina fekete és vörösagyagos változatai stb.

  1. Szekszárdi borvidék

A dombsorokat lösztakaró borítja, míg a lejtőket, töréslépcsőket és az idősebb deráziós völgyek fenekét vékony lejtőtörmelékes lösz fedi. Jellemzőek a Ramannféle barna erdőtalajok különböző mértékben erodált változatai, de gyakoriak a löszkopárok is.

  1. Villányi borvidék

Alapkőzete mészkő és dolomit, amelyen csernozjom barna erdőtalaj alakult ki. A talajtakaró a lejtőkön változó vastagságú, mészben gazdag agyagos lösz, melyeket a fennsík jellegű hegytetőn több helyen rendzina vált.

  1. Bükki borvidék

Általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok a jellemzők.

  1. Egri borvidék

Vulkáni eredetű riolittufán képződött többféle (Ramann, csernozjom, kovárványos, erodált) barna erdőtalaj féleség jellemző.

  1. Mátrai borvidék

Mezőségi és erdei talajok borítják, a mezőségi talajok a borvidék alsó, az erdei talajok a felső részén, kivágott erdők helyén alakultak ki.

  1. Tokaji borvidék

A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található.

  1. Zalai borvidék

Barna erdőtalaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, rendzina, köves és földes kopárok, helyenként homokosagyagos üledékek alkotják, lösztakaróval.

  1. Tolnai borvidék

Legfontosabb és szinte egyeduralkodó felszíni képződménye és így leggyakoribb talajképző kőzete a lösz.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr7116509708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása