Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

30-20-10 év

2024. március 10. 16:34 - simonzsófi

A Gál Szőlőbirtok és Pincészettel ünnepelünk...

Ünnepeljük együtt a Gál Szőlőbirtokot és Pincészetet!
30 év borászat…

20 év pincészet…

10 év barátság...

A Holnap ott a Bor-nak és a Gál Pincészetnek a közös múltja régre nyúlik vissza. Különleges pincészet számunkra, és márciusban ismét elérkezünk egy kerek évfordulóhoz, emiatt úgy döntöttünk, megünnepeljük ezt a jeles alkalmat pár bejegyzéssel!

g_l_csal_d_kis_m_ret.jpg
Hol is kezdődött mindez?
Egy véletlen folytán, egy egyetemnek és a szerelemnek köszönhetően…

Ha visszatekintünk, Éva (Gálné Dignisz Éva) szakmai pályája már hosszú idővel ezelőtt kezdődött. Családjának nem volt pincéje, csak egy kis szőlőültetvény, melyet inkább hobbi szinten művelt, és bár Ő sosem vágyott arra, hogy kizárólag a szőlőmunkával, borászkodással foglalkozzon, élete később mégis ebbe az irányba sodródott. Gimnazista korában biológia tagozatra járt, ami felkeltette érdeklődését a Kertészeti Egyetem iránt. Édesapja nagyon örült ennek a döntésnek, hiszen bár nem az ő szakmája volt, a szőlőművelés mindig is az életének része volt. Éva sokat segített a szüreteknél, akkoriban azonban még nem érzett igazi vonzalmat a szőlőmunka iránt. Ennek ellenére végül a Kertészeti Egyetemen a Szőlész szakra jelentkezett, lány lévén az Élelmiszeripari karra vették fel, ahol hamarosan rájött, hogy a borászat az, amivel foglalkozni szeretne.


Az egyetemi évek utolsó szakaszában találkozott azzal a férfival, aki később párja lett, és Szőlész szakra járt. Az első találkozásuk egy borversenyen történt, és miután mindketten sikeresen befejezték tanulmányaikat az egyetemen, összeházasodtak.

Éva Budafokon kezdett el dolgozni a volt Besenyei Pince gazdaságában, majd amikor lányuk, Zsuzsi megszületett, és a férje, Csabi sikeresen letette a államvizsgáját, a család Szigetcsépre költözött. Éva a Kertészeti Egyetem tangazdaságában kapott munkát. Ekkoriban már mint főborászok tevékenykedtek, ám mindketten álmodoztak saját borászatuk létrehozásáról.

Az 2000-es évek elején 60 hektárnyi szőlőültetvényt telepítettek, majd amikor az első termés beérett, rájöttek, hogy szükségük van saját pincére is. A mai pince épületét lehetőségük nyílt megvásárolni, és 2002-ben ezt meg is tették. 2004-ben pedig hivatalosan elindult a nagy múltú Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsépen.

A többi pedig már történelem: míg Csaba és a pincészet jelentős munkásságát a területen lévő szőlőterületekért 2013-ban Kocsis Pál díjjal jutalmazták, addig Éva a Magyar Bor Akadémia történetében első nőként nyerte meg az Év Bortermelője díjat ugyanezen évben. Gyermekeiket szintén elvarázsolta a borászat, Zsuzsanna, a “kakukktojás” bölcsésztudományi diplomája után marketingesként, külföldi kiállításokon való képviseletért és szervezési feladatokért felelős, míg Csaba fiúk növényorvosként és szőlész-borászként részt vesz a szőlészeti, szántóföldi és növényvédelmi munkák vezetésében, illetve a borászati tevékenységekben is segít.

A borászat számos díjat bezsebelt a fent említetteken felül, a teljesség igénye nélkül: 2011 - Országos Borverseny - Legeredményesebb pincészete vándordíj, 2018 - VinAgora Nemzetközi Borverseny - Legeredményesebb családi pincészete díj

Mára már két borvidéken is megtalálhatók szőlőterületeik: egyrészt a Kis-Duna mentében a pincészet szomszédságában elterülő 66 hektárnyi termő- és 12 hektárnyi fiatal ültetvény, másrészt pedig a Balaton-felvidéken a 10 hektáros szőlőbirtok. Ezen felül pedig további 60 hektáron szántóföldi és növénytermesztési munkákkal is foglalkoznak. A borház jelenlegi tárolókapacitása nem tudja lefedni a szőlőbirtok teljes területét, így a termés mintegy 50-40%-át értékesítik. Az ültetvény sokszínűsége sok lehetőséget rejt magában, így biztosak lehetünk, hogy mindenki számára megtalálja a számára megfelelőt!

img_6045.jpeg

Figyeld oldalunkat, mert az elkövetkezendő időszakban bemutatjuk Neked, hogy milyen magas minőségű, prémium borok közül válogathatsz a Gál család kínálatában!

www.HolnapOttaBor.hu




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318350475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása