Mikor, melyik bort? Melyik borhoz mit? Egy életen át tartó felfedezés. Az ízek érzékelése születési adottság. Az élet során egyesek ezt a képességüket még magasabb szintre tudják fejleszteni, míg másokat nem hoz lázba, hogy az ízek-zamatok világát mélyebben megismerje.
Véleményünk szerint a borok és ízek felfedezése során olyan tudásanyag elsajátítására tehetsz szert, amely birtokában színvonalasabb boros programokat és összejöveteleket tudsz megszervezni. Képes leszel a borok és ételek harmonikus párosítására, illetve az egyes borok kóstolási sorrendjének megfelelő kialakítására. Az örömteli felfedező úton a borok végtelen világban megmutatkozik a termőhelyi adottság, a mögöttük álló borember személyisége avagy a hátteret adó borászat eszköztárának gazdagsága. A borkóstolások során pedig nemcsak saját személyiséged, de a baráti társaság gasztronómiai igényessége is fejlődik.
1.Előkészületek a borkóstolóhoz
Az otthoni boros programok alapja a tervezés. Pontosan érdemes összeírnod a résztvevők számát, a létszámnak megfelelően ki kell alakítani a kényelmes kóstoló helyeket, lehetőleg asztalnál fehér alátéttel, a fajtához illő pohárral. Résztvevőnként 2-3 pohárral érdemes bekészülnöd, így lehetőség nyílik többféle tétel egyidejű értékelésére. Gondoskodni kell a borok megfelelő temperálásáról. A szervező feladata a kóstoló lap elkészítése, amely az egyes borokról bővebb tájékoztatást ad, ez funkcionálhat a borok kiértékelésénél is, végül pedig ezt a lapot le tudja fűzni mindenki egy mappában, ahonnan az egyes kiértékelések visszakereshetők, akár évekkel később egy hasonló témájú kóstolón is.
2.Boros téma kiválasztása
A téma kiválasztását több oldalról lehet megközelíteni, ez lehet például egy bizonyos évjárat különböző termelőktől (horizontális kóstoló) vagy egy termelő különböző évjáratú tételei (vertikális kóstoló). Ugyancsak kiválasztható egy adott termőhely vagy szőlőfajta, továbbá akár egy borászati eljárás is lehet téma, amelyben az egyes termelők közötti finomhangolások értékelhetők ki. Ugyancsak érdekes lehet a témát egy boremberre építeni, így a borok által akár a termelő személyisége is felfedezhető.
3.Kóstoló sorok kialakítása
A sorrend kialakításánál a fő irányelvek: a friss felől az idős tételek felé, az alacsony alkoholtartalmútól az erősebbek felé, a száraztól az édesig vagy a fehértől a rozén át a vörösig. Előfordulhat, hogy a tökéletes sort a megadott irányelvek alapján nem lehet felépíteni, ez esetben a legkevesebb kompromisszummal kialakítható sor lesz a megfelelő.
4.A kóstoló program levezetése
Erre több módozat is választható. Általában a borok az értékelést megelőzően kerülnek bemutatásra, de szervezhető úgynevezett vakkóstoló is, ahol a borok nyakig becsomagolt állapotban kerülnek az asztalra, így az egyes tételekről bővebben csak a kóstolást követően tudhatunk meg érdemi információt.
5.Kiértékelés
Az egyéni értékeléseket érdemes összevetni, ily módon kialakulhat az est abszolút győztes bora.