Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

Pince Tour újabb állomással jelentkezik

2015. február 12. 00:04 - TÉva_9

Zalai borvidék

Ebben a nagy hidegben nosztalgiázva gondolok vissza a nagy nyári melegre, amikor a zalai dombvidék szőlőiben és borospincéi mellett gyalogtúráztunk tavaly.

p1040880.JPGBár egy kicsit a szívem belesajdul, hogy hány elhagyott szőlőbirtokot láttunk, de a táj hangulata és szépsége talán egyre több turistát csalogat oda. zalai1.jpgAmikor terveztük a túrát, az volt a cél, hogy a turistatérképen jelölt kis jellegzetes szőlő jelöléseket $$$ minél nagyobb területen bejárjuk. Így Bázakerettye, Szécsisziget, Csörnyeföld és Pusztaszentlászló környékét vettük célba. Az idő csodálatos volt, csak az élelmiszer adagot terveztük túl, amit cipelni kellett…. :-).

A zalai borvidék  nem a legismertebbek közé tartozik, de de nagyon sok kis kézműves pince található itt. 

p1040776.JPGÉpítészeti remekművekkel is találkozhatunk, itt nem földbe vájt pincékkel fogunk találkozni, hanem sok vályogházzal, amit hatalmas gerendákból építettek. A festői szépségű dombokon és völgyekben egyre több a felhagyott és elpusztult szőlőskert és pince.p1040774.JPG
 Egy helyi borospince gazdával beszélgetve is kiderült, hogy sajnos egyre többen hagynak fel a borkészítéssel. Az ő fia is Debrecenbe, lánya pedig Budapestre költözött. Ahogy keresztülvitt bennünket az erdőn, érződött, hogy annak szinte minden fűszálát jól ismeri.

A szőlővidék talaja homokos-agyagos üledékes, mely fölé vastagabb-vékonyabb lösztakaró került, melyen agyag-lerakódásos barna erdőtalajok vagy barnaföldek képződtek. A borvidék talajtípusa ezért leggyakrabban a barna erdei talaj és a löszös vályogtalaj. p1040768.JPGp1040877.JPGA tájra az olaszrizling szőlőfajta jellemző. Egy kedves pincetulajdonos be is invitált egy kis kóstolóra. Örömmel  éltünk a lehetőséggel, de amint az kiderült, nem ez lett a kedvenc borunk….. :-).

 E borvidék talán  legismertebb borai a nemrég elhunyt Bussay László pincészetének borai.

Ha ezen a tájon utaznak keresztül, keressenek fel egy-egy szép vályog borospincét és kortyoljanak egyet a fehér nedűből.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapottabor.blog.hu/api/trackback/id/tr427148627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása