Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

30-20-10 év

2024. március 10. 16:34 - simonzsófi

A Gál Szőlőbirtok és Pincészettel ünnepelünk...

Ünnepeljük együtt a Gál Szőlőbirtokot és Pincészetet!
30 év borászat…

20 év pincészet…

10 év barátság...

A Holnap ott a Bor-nak és a Gál Pincészetnek a közös múltja régre nyúlik vissza. Különleges pincészet számunkra, és márciusban ismét elérkezünk egy kerek évfordulóhoz, emiatt úgy döntöttünk, megünnepeljük ezt a jeles alkalmat pár bejegyzéssel!

g_l_csal_d_kis_m_ret.jpg
Hol is kezdődött mindez?
Egy véletlen folytán, egy egyetemnek és a szerelemnek köszönhetően…

Ha visszatekintünk, Éva (Gálné Dignisz Éva) szakmai pályája már hosszú idővel ezelőtt kezdődött. Családjának nem volt pincéje, csak egy kis szőlőültetvény, melyet inkább hobbi szinten művelt, és bár Ő sosem vágyott arra, hogy kizárólag a szőlőmunkával, borászkodással foglalkozzon, élete később mégis ebbe az irányba sodródott. Gimnazista korában biológia tagozatra járt, ami felkeltette érdeklődését a Kertészeti Egyetem iránt. Édesapja nagyon örült ennek a döntésnek, hiszen bár nem az ő szakmája volt, a szőlőművelés mindig is az életének része volt. Éva sokat segített a szüreteknél, akkoriban azonban még nem érzett igazi vonzalmat a szőlőmunka iránt. Ennek ellenére végül a Kertészeti Egyetemen a Szőlész szakra jelentkezett, lány lévén az Élelmiszeripari karra vették fel, ahol hamarosan rájött, hogy a borászat az, amivel foglalkozni szeretne.


Az egyetemi évek utolsó szakaszában találkozott azzal a férfival, aki később párja lett, és Szőlész szakra járt. Az első találkozásuk egy borversenyen történt, és miután mindketten sikeresen befejezték tanulmányaikat az egyetemen, összeházasodtak.

Éva Budafokon kezdett el dolgozni a volt Besenyei Pince gazdaságában, majd amikor lányuk, Zsuzsi megszületett, és a férje, Csabi sikeresen letette a államvizsgáját, a család Szigetcsépre költözött. Éva a Kertészeti Egyetem tangazdaságában kapott munkát. Ekkoriban már mint főborászok tevékenykedtek, ám mindketten álmodoztak saját borászatuk létrehozásáról.

Az 2000-es évek elején 60 hektárnyi szőlőültetvényt telepítettek, majd amikor az első termés beérett, rájöttek, hogy szükségük van saját pincére is. A mai pince épületét lehetőségük nyílt megvásárolni, és 2002-ben ezt meg is tették. 2004-ben pedig hivatalosan elindult a nagy múltú Gál Szőlőbirtok és Pincészet Szigetcsépen.

A többi pedig már történelem: míg Csaba és a pincészet jelentős munkásságát a területen lévő szőlőterületekért 2013-ban Kocsis Pál díjjal jutalmazták, addig Éva a Magyar Bor Akadémia történetében első nőként nyerte meg az Év Bortermelője díjat ugyanezen évben. Gyermekeiket szintén elvarázsolta a borászat, Zsuzsanna, a “kakukktojás” bölcsésztudományi diplomája után marketingesként, külföldi kiállításokon való képviseletért és szervezési feladatokért felelős, míg Csaba fiúk növényorvosként és szőlész-borászként részt vesz a szőlészeti, szántóföldi és növényvédelmi munkák vezetésében, illetve a borászati tevékenységekben is segít.

A borászat számos díjat bezsebelt a fent említetteken felül, a teljesség igénye nélkül: 2011 - Országos Borverseny - Legeredményesebb pincészete vándordíj, 2018 - VinAgora Nemzetközi Borverseny - Legeredményesebb családi pincészete díj

Mára már két borvidéken is megtalálhatók szőlőterületeik: egyrészt a Kis-Duna mentében a pincészet szomszédságában elterülő 66 hektárnyi termő- és 12 hektárnyi fiatal ültetvény, másrészt pedig a Balaton-felvidéken a 10 hektáros szőlőbirtok. Ezen felül pedig további 60 hektáron szántóföldi és növénytermesztési munkákkal is foglalkoznak. A borház jelenlegi tárolókapacitása nem tudja lefedni a szőlőbirtok teljes területét, így a termés mintegy 50-40%-át értékesítik. Az ültetvény sokszínűsége sok lehetőséget rejt magában, így biztosak lehetünk, hogy mindenki számára megtalálja a számára megfelelőt!

img_6045.jpeg

Figyeld oldalunkat, mert az elkövetkezendő időszakban bemutatjuk Neked, hogy milyen magas minőségű, prémium borok közül válogathatsz a Gál család kínálatában!

www.HolnapOttaBor.hu
Szólj hozzá!

A legbizarrabb boraromák

2022. június 08. 22:33 - simonzsófi

Avagy a bor összegyűjti a természet minden illatát...

 

1 évvel ezelőtt elkaptam a covidot, szinte tünetmentesen vészeltem át a betegséget, viszont pár nappal a pozitív pcr tesztem után döbbentem rá, hogy egyáltalán nem érzem a kellemetlen illatokat. A barátaim ujjongva konstatálták, hogy milyen jó nekem, így most már akármennyire büdösek lehetnek, én akkor sem érzem majd. Nekem pedig borzasztóan szokatlan volt az érzés, hogy még a macska pisi addig számomra elviselhetetlen illatát sem éreztem. Akkor még nem gondoltam, hogy később még az alma illatát sem fogom tudni megkülönböztetni a hagymáétól...

Hónapokig gondolkodtam rajta, hogy elmeséljem-e a történetem. Rékával pont arról beszélgettünk, mi legyen a következő bogbejegyzésünk témája. És végül az egyébként is megosztó bor aromákat választottuk...

Amikor meggyógyultam a covidból Csetvei Kriszti meghívott egy szűk körű borkóstolóra. Óriási örömmel mutatta be nekem a hordós Zöldveltelinijét. A palackon nem szerepelt egy árva betű sem, így nekem kellett volna kitalálni, hogy mi az új tétele. Ahogy korábban szoktam, megnéztem, megszagoltam és megkóstoltam a bort, majd egyből rávágtam, hogy ez biztosan egy friss Irsai lehet. Akkor már mindketten tudtuk, hogy nagy a baj...

Hónapokig tartó  szaglástréning, szteroid orrspray és a fül-orr gégészek kitartó bíztatása után is csak egy hangyányit javult a helyzet - talán meg tudtam különböztetni a hordós és a reduktív borokat. Ezért is hanyagoltam el ennyire a blog írást, nem tartottam volna hitelesnek, ha mindenféle szakmai témát elemzek aktuális tapasztalat nélkül.

Az igazság az, hogy kb. 3 hónap után végleg feladtam, hogy valaha még fogok érezni illatokat. Egy újabb fül-orr- gégészeti kontroll után az orvosom azt javasolta, hogy hagyjam a szaglástréninget, vegyem elő a legkedvesebb illataimat, és tanuljam újra ezeket, próbáljam meg megtanítani az agyamat azokra az illatokra, amik gyerek korom óta az agyamba vésődtek. Így került elő tinikorom kedvenc parfümje, a Martini, a sárgadinnyés (úristen, de rossz) vodka, a bors és a régi Nivea, fémdobozos, elkenhetetlen krém. Emlékeztem, újratanultam, sokat sírtam, de 8 hónap "emlék" szagolgatás után nem 100%-osan, de sokat javult a szaglásom. Újra tudom érezni a borokat, illatokat....

Ezután vettem a bátorságot, hogy Réka segítségével megmutassuk, hogy milyen bizarr aromái is lehetnek a boroknak. De kezdjük az alapoktól...

aromak_instara_1.png

"A bor összegyűjti a természet minden illatát. 

… ha valaha is hallottál már borértőt a borról beszélni, akkor talán elhiszed, hogy ez az állítás igaz."

VESSÜNK EGY PILLANTÁST ARRA, HOGYAN ALAKUL KI A BOR AROMÁJA.

Röviden: 3 fajta aroma létezik a borban, 3 különböző eredetű:

1- Elsődleges aromák

Ezzel a kifejezéssel írják le azokat az illatokat és ízeket, amelyek magából a gyümölcsből, a szőlőből származnak (szemben a borkészítéssel).

A különböző szőlőfajták alapvetően eltérő aromájúak. Ha megkóstolnád a szőlő bogyóit egy szőlőben, olyan illatokat találnál, amelyek más növényekre emlékeztetnek. A vörös szőlő általában vörös gyümölcsök, például bogyók illatát mutatja, a fehér szőlő gyakran lágyszárú, citrusos, trópusi vagy csonthéjas karaktereket mutat.

Az éghajlattól és a talajtól függően, legyen az hűvös vagy melegebb éghajlat, az elsődleges aromaprofil is nagyon eltérő lehet.

Sok termelő gondos borkészítési technikákkal például az oxidáció elkerülésével vagy a gravitáció alkalmazásával próbálja megőrizni bora elsődleges aromáinak integritását. Az erjesztés azonban további másodlagos ízrétegeket hoz.

2- Másodlagos aromák

A szőlőben jelenlévő természetes ízek (elsődleges aromák) egyesülnek és kölcsönhatásba lépnek az erjedést futtató élesztőkkel és baktériumokkal, így további aromás komplexitást hoznak létre.

Az élesztők által végrehajtott alkoholos erjedés és a cukrot alkohollá alakítva gyümölcsös aromás vegyületek, úgynevezett észterek jönnek létre, amelyek körte, sárgabarack vagy őszibarack jegyeket hoznak létre.

Az ezt követő malolaktikus fermentáció híresen hozza a tejtermékek, tejszín, vaj és/vagy joghurt jegyeit.

Ezen túlmenően, amikor egy bort tölgyfahordóban erjesztenek és/vagy érlenek, füst-, pirítós-, vanília- és édes fűszeres aromákat nyer.

3- Harmadlagos aromák

A kor előrehaladtával fejlődnek a palackban, mivel a bor molekulái kölcsönhatásba lépnek egymással és az oxigénnel, megváltoztatva az aromás profiljukat.

A harmadlagos aromákat csokornak vagy evolúciós illatnak is nevezik, mert az idő múlásával lassan sajátítják el őket, ahogy a bor palackban érik.

A tipikus harmadlagos aromák (vagy bukés illatok) a bőr, a szarvasgomba, néhány fűszer, például a szegfűszeg, a szerecsendió vagy az édeskömény, az erdőtalaj, a fahamu vagy a grillezett húsok.

 

A LEGGYAKORIBB AROMÁK A BORBAN

Mandula

A borban lévő mandula aromája a dió/dió család része, amely általában a borkészítési folyamatból, a seprőn történő érlelésből vagy a tölgyfával való érintkezésből ered. Gyakori a hordós erjesztésű fehérborokban, mint például a Chardonnay. A mandula aromáját vagy ízét a borban általában Marcipán néven is írják. 

Akác

Édes és finom növényi karakter, enyhén virágos. Ha valaha is megszagoltad egy akácfa leveleit, érezted volna a méz lágy illatát egy csipetnyi füvességgel kombinálva. Az akácmézben is érezhető az akácméz, melynek széle kifejezetten virágos és enyhén mentás.

Ánizs

A csillagánizs vagy a Pastis likőr az aromás fehérborok gyakori leírói, különösen a gyógynövényes és füves borok esetében, mint például a Sauvignon Blanc vagy a Rizling.

Alma (piros vagy zöld)

A zöld alma átjön a szárazabb, ásványosabb stílusú fehérborokban. Ez egy olyan karakter is, amely oxidatív stílusú borokhoz kötődik.

Sárgabarack

Elsődleges gyümölcsjellemző, amely számos fehérborban megtalálható, különösen a terpénben gazdag szőlőből készültek, mint például a muskotály vagy a tramini.

Hamu (fahamu)

A hamu és/vagy a fahamu illata a tölgyben érlelt és érlelt borokban, különösen a vörösborokban található ásványi anyagok érzékelésével jár. A hordós érlelés által biztosított füstös elem, amikor egy-egy vörösbor érlelődik, jellegzetes zamatos, enyhén fanyar hamvas szélré változik.

Banán

Egy nagyon gyakori másodlagos aroma, a banán az alkoholos fermentáció során keletkező észtermolekulából, az izoamil-acetátból származik. Általában megtalálható fiatal borokban, amelyek a szüret és az erjedés után hamarosan szabadulnak fel. Ugyanaz a molekula, amelyet az élesztők termelnek az erjesztés során, különösen alacsony hőmérsékleten, bizonyos söröknek is ad némi banán aromát.

Bergamott

Virágos és enyhén fűszeres citrusos karakter, mely néhány fehér szőlőfajtára jellemző, mint például a muskotály és más terpénben gazdag szőlőfajtákra (Tramini, Rizling). Hogy milyen illatú, gondoljon egy bergamott teára vagy az Earl Greyre.

Keksz

A keksz illata a borban a tölggyel való érintkezésből származó pirítós jelleg és a seprőn való érlelés (pl. seprőkeverés) során nyert vajas elem kombinációjából adódik. A kekszprofil jellemzően a tölgyben érlelt Chardonnay-ban és a habzóborokban, található.

Földi szeder

A szeder a meleg éghajlaton termelt érett és gazdag vörösborok jellegzetes aromája. Sok különböző szőlőfajtából származó, sötét édes vörös szőlőből készült gyümölcsös vörösborok, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot és még sok más.

Fekete ribizli 

Hasonlóan a szederhez, a feketeribizli aromája számos gazdag vörösborban megtalálható a világ minden tájáról. A feketeribizli azonban a Cabernet Sauvignon szőlőhöz köthető nagyon jellegzetes tulajdonság. 

Áfonya

Finom és illatos vörös bogyós aroma, amely számos vörösborban és különösen hűvös éghajlatú borban megtalálható (pl. Pinot Noir, Gamay) Amintazt fentebb leírtuk (szeder és feketeribizli), a melegebb éghajlatról származó vörösök általában sötétebb és érettebb bogyós jegyeket mutatnak, mint a savas friss áfonya. Az áfonya jegyeit általában a rozé borokban is megtalálhatja, és néhány vörös szőlőből készült fehérborban (Blanc de Noirs) is azonosíthatja.

Briós

A friss briós aromáját a bor az erjedés során és után nyeri el, különösen a fehérborok hordós vagy tartályos érlelésénél. Az élesztősejtek fermentáció utáni lebomlása – ezt a folyamatot tudományosan autolízisnek nevezik – vajas és élesztős jegyek kombinációja szabadul fel (a híres francia briós zsemle lényegében vajas élesztős kenyér), különösen, ha érintkezésbe kerül tölgyfával, amelynek diós és karamell tónusa felerősíti azt. A briós nagyon elterjedt és jellemző a tölgyfa érlelt Chardonnay borokra, de a hagyományos módszerrel készült habzóborokra is.

Vaj

A borban a tejsavas erjedés során alakulhat ki, főleg fiatal és erős, barrique-ban érlelt Chardonnay borokra jellemző. A vajaroma régóta márkajele a minőségi, fehér burgundi boroknak.

Kandírozott gyümölcs

Melegebb éghajlaton gazdagon édes szőlőből készült érett érezhetjük, például egyes desszertboroknál. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs kandírozható (bogyók, trópusi gyümölcsök, csonthéjasok). Ezért különféle aromákhoz használható, amikor egy bor gyümölcsös, különösen édes és szinte karamellizált illatú.

Paprika 

A paprika vagy a kaliforniai paprika aroma a növényi világban elterjedt, pirazinoknak nevezett lágyszárú vegyületek családjából származik (a paradicsomban vagy a burgonyában is megtalálható, hogy csak néhány zöldséget említsünk, amelyek tartalmazzák őket). A pirazin egy formája (a metoxipirazin a neve) a szőlő héján még a teljes érettség elérése előtt megtalálható, ezért a pirazinokat gyakran a szőlő érettségének jelzőjeként tartják számon, különösen a vörös szőlő és a borászok igyekeznek hagyni a szőlőt a pirazinok szintjéig érni.  A kaliforniai paprika jegyei azonban bizonyos szőlőfajták, például a Cabernet Sauvignon aromás profiljának tipikus és elvárt részét képezik. Fontos szerepet játszanak a jellegzetes füves jegyekben is, amelyeket a ropogós fehérborokban, például a Sauvignon Blancban élvezünk. A paprika aromája vagy a zöld paprika jegyei által adott, egyértelműen növényi jegy, vagy a gyümölcsösebb és kevésbé jellegzetes piros paprika jegyei.

Karamella

A karamell aromája leggyakrabban a tölgy pirítós jellegével jellemezhető borokban található. De a Merlot szőlő aromájának legjellemzőbb összetevője, az úgynevezett furaneol is jellegzetes karamell illatú magas koncentrációban, amikor a szőlő nagyon érett (egyébként érett cseresznye illata van a molekulának).

Kardamom

A kardamom aromás magjait, amely a gyömbércsalád egyik növényéből származó egzotikus fűszer, számos közel-keleti országban és Indiában is használták ételek fűszerezésére, valamint gyógyszerek vagy parfümök készítésére szerte a világban. A kardamom viszonylag édes, de nagyon csípős fűszeres aromát ad, lime-es és virágos, valamint enyhén zöldes és növényi. A borban a kardamom illat a szőlőből fakadó zöldesség, valamint a hordós érlelésből és a bor illatából fakadó fűszeresség kombinációjából adódik.

Csokoládé (kakaó)

A tölgyfahordóban érlelt borok észrevehető és fontos összetevője. Gyakran vaníliával, karamellel vagy kávéval kombinálva a csokoládé vagy a kakaó a torrefikációs illatok családjába tartozik. Édességet, sötétséget és mélységet adnak a borokhoz. A csokoládé kifejezést az édesebb illatú/ízű borokra használnák, míg az étcsokoládé vagy kakaó általában mélyebb, zamatosabb és keserűbb borokat jelöl. Bár itt csak a természetes borízekről beszélünk, érdekes megjegyezni, hogy egyes borokat csokoládé ízek is átitatják.

Szegfűszeg

Az eugenol a pirított tölgyben – tehát tölgyfahordókban – található molekula, és ez a szegfűszegben található fő aromavegyület is. Ez a másodlagos karakter tehát a hordós érlelés során beépül a borba, de csak akkor érzékelhető erősen, ha egyes szőlőfajták, például a Pinot Noir vagy a Merlot elsődleges jegyeivel kombinálódik.

Fahéj

A fahéj egy csípős édes fűszer, általában a tölgyfa érlelt borokban található, különösen a gazdagon érlelt borokban. Esetenként más érett, magas alkoholtartalmú vörösben is megtalálható.

Kávé

A kávé a bornak a tölgyfával való érintkezésével (tölgyfahordóban vagy tölgyfa kádban érlelés) általában összefüggő tortrefikációs aroma. Az erősen pirított tölgy, különösen az amerikai tölgy, sötét pirított illatokat kölcsönöz, mint például a kávé, a karamell vagy a sötét kakaó.

Édeskömény

Aromás összetevő a fűszeres és a növényi karakter között. Az illata közel áll a csillagánizsnak, de frissebb, mentesebb és emeltebb füves széllel.

Füge

Gazdag és érett gyümölcs lévén, a füge leggyakrabban a melegebb éghajlatról származó borokba kerül, amelyek bőségesen érett, vörös és fehér gyümölcsökből készülnek. A „ Friss füge ” a leíró, amikor az aroma friss és gyümölcsös marad. Míg a „ szárított füge ” sok gazdag és édes desszertborban található meg.

Kovakő / Kréta / Ásvány

A száraz stílusú borokban megtalálható ásványos karakter. Az illat a fehérborokon jobban átjön, de érezhető a száraz vörösborokban is. Általában a mészköves vagy köves talajon termesztett szőlőből származó borokkal társítják.

Föld

A gyakori kapcsolódó szavak a gomba, a humusz vagy a föld. Ezek az aromás karakterek olyan érlelt borokban találhatók meg, amelyeknek az illata a palackban fejlődött ki.

Grapefruit

A grapefruit nyilvánvalóan része a citrusfélék elsődleges gyümölcsének. Aromája nagyon jellemzően megtalálható a Sauvignon Blanc borokban. Ami a fehérborokat illeti, a rizlingben gyakran találunk grapefruit jelleget is. A hűvös éghajlatú Pinot Noirs (Burgundia, Németország, Új-Zéland) néha rózsaszín grapefruit jegyeket áraszt.

Mint a frissen nyírt fűben. Ez a karakter egy tavaszi rétre emlékeztethet, és egészen virágosnak tűnik. Vagy szó szerint olyan szaga lehet, mint egy fűnyírónak a munka után. A paradicsomlevél rokon aroma. Mindkettő gyakori néhány ropogós és savanyú fehérborban.

Egres

A növényi és gyógynövényes karakter jellemzően a Sauvignon Blanc -ban található.

Lonc

A lonc a jázmin illatához hasonló, finom virágos aroma, amely egyszerre adja az édesség és a füves íz érzetét a boroknak. Mivel ez egy diszkrét illat, csak a nem túl aromás fehérborokban észlelhető, amelyekhez virágos finomságot ad.

Jód

A jód egy természetes kémiai elem (53-as rendszám), amely különösen a tengervízben, táplálkozásunk szempontjából pedig a tengeri sóban található. A világ jódjának nagy része az óceánban található, ahol a tengeri élőlények, különösen az algák koncentrálják. Ezért használják a jód kifejezést gyakran a tengeri szellő vagy a part menti köd illatára, vagy a tengervíz ásványos, enyhén halszagára emlékeztető borok leírására. Sokan azt mondanák, hogy a jódos aroma által biztosított ásványosság a termesztett terroir szőlőből származik, nem pedig a szőlő fajtájából. Általában a mészkő, pala, vulkanikus vagy kovakő talajok, valamint a környezetbarát szőlőtermesztési gyakorlatok, amelyek az igazi terroir kifejezését szolgálják, általában ilyen ásványi jelleget biztosítanak. Sokan azzal érvelnek, hogy a jódtónusok gyakrabban találhatók meg bioborokban, biodinamikusan termesztett szőlőből vagy tengerparti szőlőültetvényekből.

Boróka

A borleírók szókincsében a boróka botanikai és/vagy gyógynövényes jegyek közé sorolható (például kakukkfű, rozmaring, citromfű, zsálya vagy bazsalikom). Az illat a szőlőből származó természetes zöldségből és fűszerességből fakad, a nem túl érett és gazdag borokban. Az illat felerősíthető a tölgyben való érlelés nyújtotta fűszerességgel.

Licsi

A licsi aromája némileg egy friss és illatos szőlőre emlékeztet, gondoljunk csak egy fehér szőlőlére, enyhe szőke édes ízekkel és virágos érintéssel, mint a rózsa illata. A licsi gazdag terpéneknek nevezett vegyületekben, amelyek számos virágban, valamint olyan aromás szőlőben is megtalálhatók, mint a Tramini és a Muskotály. Az erjesztés fokozza ezen elsődleges gyümölcsjellemzők csípősségét, köszönhetően az élesztőknek, amelyek hidrolizálják a szőlőlében lévő terpének egy részét, és érzékszerveink számára elérhetővé teszik azokat.

Ásványi

Az ásvány egy megfoghatatlan kifejezés, amely az elmúlt évtizedben számos vita és vita tárgyát képezte, mivel sok borértő olyan borokat keres, amelyek autentikusabbak és valódi terroir-jellemzőket fejeznek ki, így valamivel jobban elárulják a termőföldet. Az ásványi anyag inkább bizonyos borok íze vagy általános érzete, a savasság, a sósság, a zamatosság és a fenolokból származó tapadás kombinációja, nem pedig valódi „aroma”.

Maracuja

A trópusi gyümölcsök aromacsaládjába tartozó maracuja az érett fehérszőlőfajták elsődleges karaktere. Nagyon jellegzetes és szúrós illatú a Sauvignon Blanc borokban, különösen az új-zélandi borokban, de a Chardonnay vagy a rizling összetevőjeként is kimutatható.

Füst

A füstös/füstös aromát általában az okozza, hogy a bor az érlelés során tölgyfával érintkezik (másodlagos aroma). Néha előfordulhat, hogy magából a szőlőből származik, ha sötét vulkáni talajon termesztik, például az Etna vulkánján termesztett szicíliai borokon.

… és akadnak FURCSASÁGOK is

Szőrme

Állati karakter, amelyet a borok palackban érlelnek, a csokor részeként. Képzeljen el egy szőrös állat, például egy medve szagát (ne menjen túl közel ahhoz, hogy megtudja, milyen illata van) vagy egy kecske szagát. Lehetne negatív tulajdonság, mint domináns jegy, sőt a bor hibájának is minősíthető, de egy összetett evolúciós csokor részeként a szőrme aroma mélységet adhat.

Benzin / Petróleum

A borban található „benzin” illatát általában a rizling szőlőfajtára jellemző jellegzetességnek tartják. Gyakrabban tapasztalható a rizling boroknál, amelyeket hűvös éghajlaton, öntött sziklás területeken termesztenek, például Németországban, Elzászban, Franciaországban vagy Új-Zélandon, A borban lévő benzin illata borzasztóan hangzik! De a szélesebb aromapaletta diszkrét komponenseként és a rizling többi jellegzetes illatával (lime, alma, lonc) kombinálva egy kis benzin pozitív ásványi elemet adhat a bornak.

Baby Pelenka

Nagyon földes szag gyakran társul a burgundi Pinot Noir-kel.  „Baby Pelenka” néven is hívják.

 

folytatjuk ….

Addig is kóstoljatok sokfélét, kattintsatok a Holnap Ott a Borra ért.

üdv: Zsófi, Réka

Szólj hozzá!

Top 5+1 tipp a Húsvéti borválasztáshoz

2022. április 13. 23:03 - simonzsófi

Mire figyelj, hogy ne rontsd el az ünnepi bor-étel kombinációt...

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ha ebben a helyzetben csak szűk körben ünnepeljük a Húsvétot, akkor is jó érzés eltalálni az ünnepi ételhez illő bort. Nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

 • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
 • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
 • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy irsai olivér vagy cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
 • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

És amiről semmikképp ne feledkezzünk meg!

Húsvétkor a legfontosabb, hogy a azok a kedves családtagok, barátok és kedves betévedők a legjobb vendégvárót kapják. Készüljünk legalább egy vagy kétféle pálinkával. Érdemes a hagyományos ízeket előkészíteni, kajszi vagy szilva pálinkával nem tévedhetünk. Aki pedig könnyedebbre vágyna, kínáljuk meg egy lazább fröccsel.

Most rendhagyó módon nem menüsort hoztunk Neked, hanem videónkban érdekes húsvéti ételeket találsz, amihez ha jó bort párosítasz ki fogja emelni az ízvilágát: 

A Húsvét fő ételek a tojás, előételként a tojáshoz próbálj ki egy gyöngyöző- vagy habzóbort, mi a sárkánytojáshoz a Gál Pincészet és Szőlőbirtok Jóbarát gyöngyöző borát illesztettük. A tojás lágy, krémességét fokozzák a könnyed buborékok.

Ha Húsvétkor a levesre gondolunk, akkor nekünk mindig a sonka leves jut eszünkbe, ehhez pedig a friss, üde Kékfrankos Rosé illik a legjobban.

Aki esetleg a hagyományos Húsvéti ételeket nem annyira szereti, a tészta mindig egy mentő ötlet, készítsetek egy füstölt sonkás-tormás sajtszószos fusilit, amihez a legkellemesebb egy lágy chardonnay, szerintünk ehhez egy díjnyertes tétel illik a legjobban a Gál Pincészet és Szőlőbirtoktól.

Ha Húsvét, akkor a sonka elengedhetetlen bármilyen formában, sütve, főzve, bárhogyan elkészítve. De ha harmonikus ízvilágot szeretnél, akkor próbálj ki mellé egy nagyhordós érlelésű Kékfrankost a Csetvei Pincészettől.

A street food kedvelői sem maradnak szomjasak, egy jó kalácsburger húsvéti sonkával nagyon stílusos választás, hozzá pedig a Sol Montis Fajzat bora dukál a legjobban.

Ha a bárányt szereted, akkor egy báránybordához mi a Pinot Noirt választottuk és kitűnő bor-étel párosításnak bizonyult.

Nekünk a legédesebb desszert a répatorta, ami egyébként nemcsak a nyuszi ünnepkor telitalálat, de bármikor, bármilyen mennyiségben. A répatortához egy gyümölcsös, kései szüretelésű tételt ajánlunk, mely nem nehezíti el az ételt, hanem kiegészíti.

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Ételek: Street Kitchen

Fotó, videó: Kovács Réka

 

Szólj hozzá!

Ahol a Nap és a hegy összeér...

2021. július 27. 06:32 - simonzsófi

Ellátogattunk a Sol Montis borászatba

Ellátogattunk a HOB csapattal -Csetvei Krisztivel és Kovács Rékával- a Sol Montishoz, hogy megnézzük a mátrai borászatot. Sokan Kovács és Lánya néven ismerik a pincészetet, de hatalmas átalakuláson ment keresztül a márka és a pincészet is, így ma már Sol Montis néven ismerhetitek őket. Kovács Zitával sok borrendezvényen találkoztam már, kóstoltam a borait és évek óta készülünk hozzá.

 Zita a megszokott vidámságával, hatalmas vagány mosolyával fogadott minket és vezetett minket körbe a megújult kóstoló termen és birtokon, közben pedig elmesélte, hogyan lett csábult haza Pestről apukája mellé a borászatba.

Gyöngyöstarján 570 hektáron elfekvő szőlőtőkéivel, a második legnagyobb szőlőterülettel rendelkező hegyközség a mátrai borvidék szintjén. Ez a térség ad otthont a novemberben megújult Sol Montis borászatnak.

img_3788.JPG

 

A Sol Montis alapítója, Kovács László, a szamárlétrát végig járva tanult bele a borász mesterségébe, melyhez a későbbiekben lánya, Zita is csatlakozott. Immáron szásztíz hektáron dolgozik apa és lánya azért, hogy minél több emberrel megszerettessek a mátrai borvidék nedűit /borait.

img_2123.JPG

László a technikusi képzés elvégeztével, a Haller pincében kezdte borászati pályafutását. Abban az időben 3 szintes pincerendszer kapacitása, a teljes mátrai borvidék termését képes volt tárolni/ elfért/ befért. (Az egykor 10 éven át francia hadifoglyokkal építettet pince, ma már megviselt állapotban van. Falunapokkor kinyitják a nagyközönség számára, hogy felfedezhessék az egyedülálló pincekomplexum titkait.)

Noha Kovács László első generációs borásznak számít, a szőlőgondozás dédnagyszülőktől kezdve jelen volt a család életben, hiszen „aki tőgyökeres gyöngyöstarjáni, lehetetlen, hogy ne legyen legalább három sor szőlője.” A nagymamától örökölt sziklapincés telek adta a területet a borászat létrehozásához. Itt születtek az első évjáratos borok 97’-ben, amit pár évre rá, a cég megalakulás követett. A tájegységen számos terület vált elérhetővé, a környékbeli fiatalok elvándorlásával és a lakosság által, akik már nem szívesen vesződtek művelésükkel. Ezen minőségi szőlőterületek és a pincészet folyamatos fejlődésének köszönhetően, gazdagodott szép lassan a dűlők száma 18-ról 110 hektárra.

Zita 2010-ben kapcsolódott be a családi vállalkozásba. Dacára annak, hogy érettségi után egyetlen célja a világlátás volt, a családi gyökerek csakhamar hazaszólítottak. A borászat iránti szenvedélyét és elhivatottságát mi sem mutatja jobban, hogy három éve Zita tölti be a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöki pozícióját, amit előtte sorra férfiak vittek. Erős küldetéstudata van és határozott elképzelései vannak a Mátrai tájegységgel kapcsolatban:  

„Nálunk a borturizmus és a vendéglátás gyerekcipőben jár. Erről mindig az volt a véleményem, ha valaki nem kezdi el és nem mutat példát a többieknek, akkor mindig is ilyen szinten marad. Sok jó példát láttam erre országon belül, országhatáron kívül is.

img_3789.JPG

Nagyon hiszek abban, hogy a Mátra is vonzó cél tud lenni.”

A hegyközség elnökeként, Zita a mátrai borvidéket képviseli, de nem titkolja, hogy Gyöngyöstarján felvirágoztatása a szívügye. Szorosan együttműködik az önkormányzattal a település potenciáljának kiaknázása végett. A Mit, miért nem? helyett, a Mit, hogyan? szemlélet eredményessége beigazolódni látszik. A tavaly nyári, új lokációra költözés után, szombatonként kóstoló terem és terasz várta a borozni vágyókat, amik két hónapon keresztül teljes kapacitással üzemeltek. A modern kóstoló terem, ami rendezvényhelyszínként is funkcionál, letisztult, de mégsem rideg vonalat képvisel.

A járványhelyzet a pincészetet is megviselte. Az első hullám hatása alatt tapasztalt megnőtt vásárlási kedv, olyan érdemi volumennövekedést hozott, hogy a palackozó nehezen tartotta a lépést a fogyasztói igényekkel. A nyári pörgés lecsengése utáni időszakot, mélyrepülésként élték meg.

Ebből a helyzetből várják a nyitást, a visszatérő és új vendégeket a teraszon és ahogy Zita fogalmazott: „Reméljük, hogy élettel tudjuk megtölteni a birtokot.”

A Sol Montis borait itt találjátok meg a Holnap Ott a Boron. Jó kóstolást!

Szólj hozzá!

A Föld napja

2021. április 22. 15:38 - simonzsófi

Használj kevesebbet, használd újra, hasznosítsd újra...

A Föld Napja alkalmából készültünk Nektek egy kis érdekességgel a talaj típusokról, hogy amikor meglátogatjátok ezeket a borvidékeket, tudjátok mi is rejtőzik a talpatok alatt.

1.png

 1. Csongrádi borvidék

Az öntés talajon található lepelhomoktalajok a jellemzők. Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti talajok is fellelhetők.

 1. Hajós–Bajai borvidék

Főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők, valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok is fellelhetőek.

 1. Kunsági borvidék

Zömmel mésztartalmú homoktalajok találhatók (humuszos és futóhomok), valamint kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok.

 1. Neszmélyi borvidék

Talaja a síkvidéki ászári körzetben főként márga alapon barna erdőtalaj, a hegyvidéki neszmélyi körzetben lösz, mészkő, dolomit és homokkő.

 1. Badacsonyi borvidék

A vulkanikus hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok, helyenként lösz takarja, amelyek a hegy csúcsa felé haladva mindinkább bazalt- és bazalttufatörmelékkel keverednek.

 1. Balatonfüred–Csopaki borvidék

A körzet talajai nem túl változékonyak, agyagbemosódásos erdőtalajok fordulnak elő a területen. A borvidék jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza.

 1. Balaton-felvidéki borvidék

Változatos a talajadottság, rendzina, valamint agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, csernozjom barna erdőtalajok, köves és földes kopárok jellemzők.

 1. Etyek–Budai borvidék

Meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, mely többségében mészkő alapon alakult ki.

 1. Móri borvidék

Döntő többségben löszön, mészkőtörmelékkel kevert löszön és oligocén homokon alakult ki az agyagbemosódásos barna erdőtalaj, illetve barnaföld.

 1. Pannonhalmi borvidék

A Sokoró alapja mezozoós vagy paleozoós kristályos kőzet, illetve mészkő, amelyre változó vastagságú pannon üledéksorok települtek.

 1. Nagy-Somlói borvidék

A tanúhegyeket pannon üledék borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

 1. Soproni borvidék

Zömmel barna erodált erdőtalajok, de találhatók löszös, sőt erősen kötött agyagtalajok is. Magas a köves területek aránya, ahol pala, mészkő, kalcit, illetve kvarcit található.

 1. Balatonboglári borvidék

Mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású, alacsony mésztartalmú talajok jellemzők.

 1. Pécsi borvidék

Talajszerkezete változatos: pannon üledék, lösz (nyugati rész), triász mészkő, permi homokkő (Jakab-hegy), permi agyagpala, rendzina fekete és vörösagyagos változatai stb.

 1. Szekszárdi borvidék

A dombsorokat lösztakaró borítja, míg a lejtőket, töréslépcsőket és az idősebb deráziós völgyek fenekét vékony lejtőtörmelékes lösz fedi. Jellemzőek a Ramannféle barna erdőtalajok különböző mértékben erodált változatai, de gyakoriak a löszkopárok is.

 1. Villányi borvidék

Alapkőzete mészkő és dolomit, amelyen csernozjom barna erdőtalaj alakult ki. A talajtakaró a lejtőkön változó vastagságú, mészben gazdag agyagos lösz, melyeket a fennsík jellegű hegytetőn több helyen rendzina vált.

 1. Bükki borvidék

Általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok a jellemzők.

 1. Egri borvidék

Vulkáni eredetű riolittufán képződött többféle (Ramann, csernozjom, kovárványos, erodált) barna erdőtalaj féleség jellemző.

 1. Mátrai borvidék

Mezőségi és erdei talajok borítják, a mezőségi talajok a borvidék alsó, az erdei talajok a felső részén, kivágott erdők helyén alakultak ki.

 1. Tokaji borvidék

A legtöbb helyen vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, s ezek tufái), illetve az ezen kialakult nyiroktalaj található.

 1. Zalai borvidék

Barna erdőtalaj, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, rendzina, köves és földes kopárok, helyenként homokosagyagos üledékek alkotják, lösztakaróval.

 1. Tolnai borvidék

Legfontosabb és szinte egyeduralkodó felszíni képződménye és így leggyakoribb talajképző kőzete a lösz.

 

 

Szólj hozzá!

Hogyan ne rontsd el a húsvéti bor-étel párosítást?

2021. április 05. 09:37 - simonzsófi

Top 7 bor húsvéti ételekhez

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ha ebben a helyzetben csak szűk körben ünnepeljük a Húsvétot, akkor is jó érzés eltalálni az ünnepi ételhez illő bort. Nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

 • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
 • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
 • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy irsai olivér vagy cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
 • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

 

Most rendhagyó módon nem menüsort hoztunk Neked, hanem videónkban érdekes húsvéti ételeket találsz, amihez ha jó bort párosítasz ki fogja emelni az ízvilágát: 

A Húsvét fő ételek a tojás, előételként a tojáshoz próbálj ki egy gyöngyöző- vagy habzóbort, mi a sárkánytojáshoz a Gál Pincészet és Szőlőbirtok Jóbarát gyöngyöző borát illesztettük. A tojás lágy, krémességét fokozzák a könnyed buborékok.

Ha Húsvétkor a levesre gondolunk, akkor nekünk mindig a sonka leves jut eszünkbe, ehhez pedig a friss, üde Kékfrankos Rosé illik a legjobban.

Aki esetleg a hagyományos Húsvéti ételeket nem annyira szereti, a tészta mindig egy mentő ötlet, készítsetek egy füstölt sonkás-tormás sajtszószos fusilit, amihez a legkellemesebb egy lágy chardonnay, szerintünk ehhez egy díjnyertes tétel illik a legjobban a Gál Pincészet és Szőlőbirtoktól.

Ha Húsvét, akkor a sonka elengedhetetlen bármilyen formában, sütve, főzve, bárhogyan elkészítve. De ha harmonikus ízvilágot szeretnél, akkor próbálj ki mellé egy nagyhordós érlelésű Kékfrankos Selectiont a Homola Pincészettől.

A street food kedvelői sem maradnak szomjasak, egy jó kalácsburger húsvéti sonkával nagyon stílusos választás, hozzá pedig a Sol Montis Fajzat bora a dukál legjobb.

Ha a bárányt szereted, akkor egy báránybordához mi a Pinot Noirt választottuk és kitűnő bor-étel párosításnak bizonyult.

Nekünk a legédesebb desszert a répatorta, ami egyébként nemcsak a nyuszi ünnepkor telitalálat, de bármikor, bármilyen mennyiségben. A répatortához egy gyümölcsös, kései szüretelésű tételt ajánlunk, mely nem nehezíti el az ételt, hanem kiegészíti.

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Ételek: Street Kitchen

Fotó, videó: Kovács Réka

 

Szólj hozzá!

A legjobb borok a húsvéti menühöz

2019. április 14. 22:19 - simonzsófi

 

husvet_3.jpg

 

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ilyen alkalom közeleg most is, nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

 • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
 • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
 • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy vad zöld sauvignon blanc, reduktív olaszrizling, juhfark, chardonnay, az illatosabb fajták közül az irsai olivér vagy a cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
 • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

 

Íme néhány húsvéti étel párosítás tipp:

Előételnek

lazac.jpg

Vajban sült lime-os lazac falatkák zöldségekkel - Gál Szent Márton Rosé 2018 0,75l (Kunság) 2018

Főételneknyul.jpg

Hájas tésztában sült mézes borban pácolt nyúlgerinc filé - Csetvei naranchbor 2015

Sült báránylapocka lencsével, karfiol pürével Homola Kékfrankos Selection 2015 0,75l (Balatonfüred-Csopak)

 

Desszertnekmandulas_torta.jpg

Mandulás, mákos, marcipán torta - Pannon Tokaj Dominium Hanna Cuvée 2011 0,5l (Tokaj) 2011

Karamellás sajttorta - Csetvei Napholdcsillag 2017 0,75l (Mór) 2017

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Szólj hozzá!

Mit kell tudni a Kékfrankosról?

2019. április 05. 14:27 - simonzsófi

blog_kekfrankos.jpg

Elsősorban azt, hogy a világ kékfrankosainak több mint 50%-a Magyarországon található, ráadásul szinte az összes borvidékünkön fellelhető. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozhatunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik.

Mindenképp meg kell említenem, a Balaton környékéről is találunk ígéretes tételeket!

blog_kekfrankos_2.jpg                                        

Miért gondolom, hogy ízleni fog neked is?

…mert megfelel a jelenlegi világtrendnek! Sokszínűsége mellett, azért általánosságban elmondható, a kékfrankos szőlő rubint színű, legtöbbször élénk savú, közepes testű, intenzíven gyümölcsös és fűszeres bort ad.

Ezerarcú, hiszen sokféleképpen lehet előállítani, és eltérően reagál az adott borvidékre, talajra és mikroklímára. Készítenek belőle ropogós rozét, sillert, könnyen fogyasztható, friss, gyümölcsös vörösbort, vagy tartalmasabb, testesebb prémium tételeket is. Kellemes házasságban él különböző vörösbor társaival a Bikavérben.

Nézzünk néhány nagyszerű tételt!

 A kékfrankos igazi gasztrobor!

Bármilyen köntöst visel a „Blaufränkisch”, a borai kiválóan illeszkednek a zsírosabb ételekhez, frissítő savtartalmuk ugyanis könnyít a fogásokon. Emellett enyhíti a fűszerességet is, így pikánsabb fogások mellé is szépen passzolhat. Kiválóan párosítható a magyar konyha fogásaihoz.

A közelgő húsvéti ünnep alkalmából, következő cikkünkben, nagyszerű bor-étel párosításokról olvashatsz.

Addig is jó kóstolást!

Szólj hozzá!

Legjobb tippek borválasztáshoz

2019. február 27. 23:34 - simonzsófi

Kinek, mikor, milyen bort...

Mikor, milyen bort, kinek, mennyiért? Gondolom, a Te fejedben is leperegtek már ezek a kérdések, amikor bort választottál ajándéknak vagy egy üzleti vacsorára, egy esti borozáshoz készültél vagy éppen az egyetem legjobb csaját próbáltad elcsábítani. Íme egy kis iránymutatás, ha elakadnál a borrengeteg között.

blog1.jpg


A borválasztásnál az első kérdés, hogy kinek lesz a bor. Magunknak vagy valaki másnak? Érzelmi kötődése minden embernek van, ez lehet egy borrégió, egy település, borfajta, termelő vagy akár egy évjárat. Saját magát mindenki jobban ismeri, így a választás úgymond a bor elfogyasztásának körülményeihez, esetlegesen az adott pénztárcához igazított. Itt felmerül a kérdés, hogy otthon iszunk egymagunkban, esetleg van hozzá ivócimbora vagy a kedvesünkkel bontanánk fel az adott tételt.

 Cél lehet a stresszoldás: egy könnyű Pinot Noir lesz erre a legalkalmasabb, ha komolyabb a gond, amivel aznap már érdemben nem tudunk foglalkozni, akkor egy erősebb Shiraz vagy Cabernet Sauvignon képes kivégezni a napot. Persze más a helyzet, ha partnerrel vagyunk, ilyenkor elsősorban a vágykeltés vagy a beszélgetés elnyújtása a cél: ha csak az egyik fél is kezdő borkedvelő, akkor Irsai Olivérrel kell indítani, ha ínyenc, akkor mehet egy Sauvignon blanc, esetleg egy Szekszárdi Rosé. Ha komolyabb étteremben vagyunk és a partner minden pénzt megér, akkor Villányi Cabernet Franc-t kérjünk, ezt persze nem kell mind lehörpinteni, mert akkor aznap már biztosan nem lesz semmi.

Az ajándékozásnál a következő direktívákat lehet alkalmazni. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott mit szeret, akkor egyértelmű a helyzet. Ha egyáltalán nem tudjuk, hogy mit szeret az illető és esetleg egy hölgyet szeretnénk megajándékozni, akkor válasszunk egy könnyed irsai olivért. Ezt a borfajtát akkor is választhatjuk, ha fiatal az illető. A hölgyeknél még telitalálat lehet egy kései szüretelésű édes bor is, mely megadja az ajándék eleganciáját.

 

blog2.jpg

Ha férfi lesz az ajándékozott, akkor vegyük figyelembe először a korát, ha az illető fiatalabb, válasszunk a könnyedebb vörös borok, mint például a pinot noir, kékfrankos. Ha egy kicsit idősebb, akkor testesebb vörös bort válasszunk, egy cabernet sauvignon vagy syrah jó választás lehet.

Ha pedig ezek után is elakadnánk, akkor a következő életbölcsességek alapján is választhatunk. Tokaj a királyoké, Villány az ambiciózus fiataloké, Eger a hősöké, Szekszárd a szerelmeseké, Badacsony a békés, romantikus borkedvelőké.

Fogadjuk meg mindig a  klasszikus javaslatot, ha elbizonytalanodnánk, hogy nőknek könnyű fehér és rosé borok, míg a férfiaknak erősebb vörös tétel dukál.

Az utolsó direktíva az évjárat. Ha az eddigiek alapján nem talált rá valaki a megfelelő tételre, akkor a születési évszám a nyerő. Mindenkinek megdobogtatja a szívét, ha kap egy bort abból az évből, amikor ő vagy a szívéhez közel álló személy született.

Ha szeretnéd még jobban megtanulni a borválasztás, bor-étel párosítás és  a borok kultúrájának tudományát, akkor az 5 érzék estén ezt megteheted, ahol nemcsak borokról tanulhatsz, hanem parfümöket és ínycsiklandó ételeket is kóstolhatsz. Kattints ide a részletekért!

Szólj hozzá!

Homola Pincészet a Holnap Ott a Bor-on

2018. május 27. 21:57 - simonzsófi

avagy álomból valóság...

homola_csapat_1.jpg

A Holnap Ott a Bor Ismerd meg a borászt programjának következő pincészete a Homola Pincészet, nem véletlen, hogy a pincészet szinte teljes színe java szerepel a szortimentünkben, és olyan tételeket is megtalálsz közte, amiket csak a Holnap Ott a Boron tudsz megvásárolni.

A pincészet tuljadonosa Homola Szabolcs éppen a Balatonon vitorlázott, amikor egy pincészetről és egy balatoni birtokról álmodozott. Bár nem született borásznak, és nem is vette el borász lányát feleségül, elhivatottsága és a hagyományos értékek tisztelete segített az álomból valóságot varázsolni. 

Vitorlázó múltja miatt evidens volt, hogy a Balaton lesz a célpont. Hosszú keresgélés után találták meg Paloznakot, majd 2009-ben az első szüretre is sor került itt. Hajnóczy dűlőben építette fel második otthonát, és lassan felépült a mostani birtokközpont  is. A tulajdonos merészségét példázza, hogy Tokajból hívta el Homonna Attlla borászt, hogy a Balaton-Felvidéken alkossa meg a pincészet borait.

homolaszabolcs-1024x682.jpg

Összesen 15 hektárnyi területet művelnek Paloznak, Csopak, Balatonfüred és Tihany térségében. 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi és az Óvár dűlők Tihanyban, a Sáfránkert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon. Kétféle borcsaládot hoztak létre, az egyik a 100% borcsalád a friss, gyümölcsös, reduktív borokat mutatja be, egy igazi nyári balatoni hajózós életérzést, míg a Homola-sorozat a prémium, fahordós, spontán erjedt igazi terroir borokat képviseli.

A  Homola Pincészet számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Tevékeny szereplői a térség fejlesztésének és felpezsdítésének. Támogatásunkkal jött létre és kerül megrendezésre az immár 3 napos és sok színpados Paloznaki Jazzpiknik, mely a régió egyik legszínvonalasabb zenei rendezvénye.

 jazzpiknik_2.jpg

Emlékszem, körülbelül 2012 környékén kóstoltam először Homola bort, úh. tudom, hogy mennyire keményen dolgoztak és hosszú utat jártak be a borkészítés terén, de a kitartó munkának tényleg meglett az eredménye . A Homola Pincészetnek 2013-ban a borvidéken egyedüliként sikerült arany-fokozatú Csopaki Kódex Olaszrizlinget megalkotnia. És ne gondold, hogy ez olyan künnyű lenne! A Csopaki Kódex az ország első és ez idáig egyetlen önkéntes eredetvédelmi rendszere, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme valamint a hivatalos borvidéki szabályozás kiegészítése, hiányosságainak pótlása. A kódex védjegyével ellátott bornak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. 

 Homola Pincészet borait és borcsomagjait pinceáron itt találod.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása