Holnap Ott a Bor

Elérkezett a gondtalan borozás ideje...

A legjobb borok a húsvéti menühöz

2019. április 14. 22:19 - simonzsófi

 

husvet_3.jpg

 

A legjobb pillanatok egyike, mikor a családommal és barátaimmal körbeüljük az asztalt és finom ételekhez illő jó borokat kóstolhatunk. Ilyen alkalom közeleg most is, nézzünk néhány „szabályt”, amit persze meg is szeghetünk.

  • Sorrend: Ha több fogásos étkezésre készülsz, mindig a könnyű, fiatal, reduktív boroktól haladj a testesebb, érettebb, komplexebb borok felé. 
  • Azt idd, amivel főztél! Ha olyan ételt készítesz, amely borral készült, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
  • Mi legyen a welcome drink? Legtökéletesebb erre a célra egy jól behűtött champagne, de választhatsz helyette egy finom proseccót, vagy  habzóbort. Ha nem vágytok buborékra, akkor egy vad zöld sauvignon blanc, reduktív olaszrizling, juhfark, chardonnay, az illatosabb fajták közül az irsai olivér vagy a cserszegi fűszeres vígan betölti ezt a szerepet, borvidéktől függetlenül.
  • Bor-étel párosítás: Milyen ételhez milyen bor illik? Ez egy izgalmas kaland, amelynek során szinte minden lehetséges, de nem minden megengedett! Holnap Ott a Bor oldalán minden borhoz találsz egy kipróbált ételpárosítást, melyek együtt lehengerlő kombinációt alkotnak.

 

Íme néhány húsvéti étel párosítás tipp:

Előételnek

lazac.jpg

Vajban sült lime-os lazac falatkák zöldségekkel - Gál Szent Márton Rosé 2018 0,75l (Kunság) 2018

Főételneknyul.jpg

Hájas tésztában sült mézes borban pácolt nyúlgerinc filé - Csetvei naranchbor 2015

Sült báránylapocka lencsével, karfiol pürével Homola Kékfrankos Selection 2015 0,75l (Balatonfüred-Csopak)

 

Desszertnekmandulas_torta.jpg

Mandulás, mákos, marcipán torta - Pannon Tokaj Dominium Hanna Cuvée 2011 0,5l (Tokaj) 2011

Karamellás sajttorta - Csetvei Napholdcsillag 2017 0,75l (Mór) 2017

Válogass kedvedre, és ne felejts el minél több jó bort kóstolni!

 

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a Holnap Ott a Bor Csapata!

Szólj hozzá!

Mit kell tudni a Kékfrankosról?

2019. április 05. 14:27 - simonzsófi

blog_kekfrankos.jpg

Elsősorban azt, hogy a világ kékfrankosainak több mint 50%-a Magyarországon található, ráadásul szinte az összes borvidékünkön fellelhető. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozhatunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik.

Mindenképp meg kell említenem, a Balaton környékéről is találunk ígéretes tételeket!

blog_kekfrankos_2.jpg                                        

Miért gondolom, hogy ízleni fog neked is?

…mert megfelel a jelenlegi világtrendnek! Sokszínűsége mellett, azért általánosságban elmondható, a kékfrankos szőlő rubint színű, legtöbbször élénk savú, közepes testű, intenzíven gyümölcsös és fűszeres bort ad.

Ezerarcú, hiszen sokféleképpen lehet előállítani, és eltérően reagál az adott borvidékre, talajra és mikroklímára. Készítenek belőle ropogós rozét, sillert, könnyen fogyasztható, friss, gyümölcsös vörösbort, vagy tartalmasabb, testesebb prémium tételeket is. Kellemes házasságban él különböző vörösbor társaival a Bikavérben.

Nézzünk néhány nagyszerű tételt!

 A kékfrankos igazi gasztrobor!

Bármilyen köntöst visel a „Blaufränkisch”, a borai kiválóan illeszkednek a zsírosabb ételekhez, frissítő savtartalmuk ugyanis könnyít a fogásokon. Emellett enyhíti a fűszerességet is, így pikánsabb fogások mellé is szépen passzolhat. Kiválóan párosítható a magyar konyha fogásaihoz.

A közelgő húsvéti ünnep alkalmából, következő cikkünkben, nagyszerű bor-étel párosításokról olvashatsz.

Addig is jó kóstolást!

Szólj hozzá!

Legjobb tippek borválasztáshoz

2019. február 27. 23:34 - simonzsófi

Kinek, mikor, milyen bort...

Mikor, milyen bort, kinek, mennyiért? Gondolom, a Te fejedben is leperegtek már ezek a kérdések, amikor bort választottál ajándéknak vagy egy üzleti vacsorára, egy esti borozáshoz készültél vagy éppen az egyetem legjobb csaját próbáltad elcsábítani. Íme egy kis iránymutatás, ha elakadnál a borrengeteg között.

blog1.jpg


A borválasztásnál az első kérdés, hogy kinek lesz a bor. Magunknak vagy valaki másnak? Érzelmi kötődése minden embernek van, ez lehet egy borrégió, egy település, borfajta, termelő vagy akár egy évjárat. Saját magát mindenki jobban ismeri, így a választás úgymond a bor elfogyasztásának körülményeihez, esetlegesen az adott pénztárcához igazított. Itt felmerül a kérdés, hogy otthon iszunk egymagunkban, esetleg van hozzá ivócimbora vagy a kedvesünkkel bontanánk fel az adott tételt.

 Cél lehet a stresszoldás: egy könnyű Pinot Noir lesz erre a legalkalmasabb, ha komolyabb a gond, amivel aznap már érdemben nem tudunk foglalkozni, akkor egy erősebb Shiraz vagy Cabernet Sauvignon képes kivégezni a napot. Persze más a helyzet, ha partnerrel vagyunk, ilyenkor elsősorban a vágykeltés vagy a beszélgetés elnyújtása a cél: ha csak az egyik fél is kezdő borkedvelő, akkor Irsai Olivérrel kell indítani, ha ínyenc, akkor mehet egy Sauvignon blanc, esetleg egy Szekszárdi Rosé. Ha komolyabb étteremben vagyunk és a partner minden pénzt megér, akkor Villányi Cabernet Franc-t kérjünk, ezt persze nem kell mind lehörpinteni, mert akkor aznap már biztosan nem lesz semmi.

Az ajándékozásnál a következő direktívákat lehet alkalmazni. Ha tudjuk, hogy az ajándékozott mit szeret, akkor egyértelmű a helyzet. Ha egyáltalán nem tudjuk, hogy mit szeret az illető és esetleg egy hölgyet szeretnénk megajándékozni, akkor válasszunk egy könnyed irsai olivért. Ezt a borfajtát akkor is választhatjuk, ha fiatal az illető. A hölgyeknél még telitalálat lehet egy kései szüretelésű édes bor is, mely megadja az ajándék eleganciáját.

 

blog2.jpg

Ha férfi lesz az ajándékozott, akkor vegyük figyelembe először a korát, ha az illető fiatalabb, válasszunk a könnyedebb vörös borok, mint például a pinot noir, kékfrankos. Ha egy kicsit idősebb, akkor testesebb vörös bort válasszunk, egy cabernet sauvignon vagy syrah jó választás lehet.

Ha pedig ezek után is elakadnánk, akkor a következő életbölcsességek alapján is választhatunk. Tokaj a királyoké, Villány az ambiciózus fiataloké, Eger a hősöké, Szekszárd a szerelmeseké, Badacsony a békés, romantikus borkedvelőké.

Fogadjuk meg mindig a  klasszikus javaslatot, ha elbizonytalanodnánk, hogy nőknek könnyű fehér és rosé borok, míg a férfiaknak erősebb vörös tétel dukál.

Az utolsó direktíva az évjárat. Ha az eddigiek alapján nem talált rá valaki a megfelelő tételre, akkor a születési évszám a nyerő. Mindenkinek megdobogtatja a szívét, ha kap egy bort abból az évből, amikor ő vagy a szívéhez közel álló személy született.

Ha szeretnéd még jobban megtanulni a borválasztás, bor-étel párosítás és  a borok kultúrájának tudományát, akkor az 5 érzék estén ezt megteheted, ahol nemcsak borokról tanulhatsz, hanem parfümöket és ínycsiklandó ételeket is kóstolhatsz. Kattints ide a részletekért!

Szólj hozzá!

Homola Pincészet a Holnap Ott a Bor-on

2018. május 27. 21:57 - simonzsófi

avagy álomból valóság...

homola_csapat_1.jpg

A Holnap Ott a Bor Ismerd meg a borászt programjának következő pincészete a Homola Pincészet, nem véletlen, hogy a pincészet szinte teljes színe java szerepel a szortimentünkben, és olyan tételeket is megtalálsz közte, amiket csak a Holnap Ott a Boron tudsz megvásárolni.

A pincészet tuljadonosa Homola Szabolcs éppen a Balatonon vitorlázott, amikor egy pincészetről és egy balatoni birtokról álmodozott. Bár nem született borásznak, és nem is vette el borász lányát feleségül, elhivatottsága és a hagyományos értékek tisztelete segített az álomból valóságot varázsolni. 

Vitorlázó múltja miatt evidens volt, hogy a Balaton lesz a célpont. Hosszú keresgélés után találták meg Paloznakot, majd 2009-ben az első szüretre is sor került itt. Hajnóczy dűlőben építette fel második otthonát, és lassan felépült a mostani birtokközpont  is. A tulajdonos merészségét példázza, hogy Tokajból hívta el Homonna Attlla borászt, hogy a Balaton-Felvidéken alkossa meg a pincészet borait.

homolaszabolcs-1024x682.jpg

Összesen 15 hektárnyi területet művelnek Paloznak, Csopak, Balatonfüred és Tihany térségében. 4 nagy dűlő adja a termés alapját, a Gölye-mál Alsóörsön, a Lapi és az Óvár dűlők Tihanyban, a Sáfránkert és a Hajnóczy dűlő Paloznakon. Kétféle borcsaládot hoztak létre, az egyik a 100% borcsalád a friss, gyümölcsös, reduktív borokat mutatja be, egy igazi nyári balatoni hajózós életérzést, míg a Homola-sorozat a prémium, fahordós, spontán erjedt igazi terroir borokat képviseli.

A  Homola Pincészet számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás. Tevékeny szereplői a térség fejlesztésének és felpezsdítésének. Támogatásunkkal jött létre és kerül megrendezésre az immár 3 napos és sok színpados Paloznaki Jazzpiknik, mely a régió egyik legszínvonalasabb zenei rendezvénye.

 jazzpiknik_2.jpg

Emlékszem, körülbelül 2012 környékén kóstoltam először Homola bort, úh. tudom, hogy mennyire keményen dolgoztak és hosszú utat jártak be a borkészítés terén, de a kitartó munkának tényleg meglett az eredménye . A Homola Pincészetnek 2013-ban a borvidéken egyedüliként sikerült arany-fokozatú Csopaki Kódex Olaszrizlinget megalkotnia. És ne gondold, hogy ez olyan künnyű lenne! A Csopaki Kódex az ország első és ez idáig egyetlen önkéntes eredetvédelmi rendszere, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme valamint a hivatalos borvidéki szabályozás kiegészítése, hiányosságainak pótlása. A kódex védjegyével ellátott bornak az ország legszigorúbb minőség- és eredetvédelmi szabályainak kell megfelelnie. 

 Homola Pincészet borait és borcsomagjait pinceáron itt találod.

Szólj hozzá!

Pántlika Pincészet

2017. szeptember 05. 10:49 - simonzsófi

Avagy Dörgicse legjobbja...

 

A Holnap Ott a Bor "Ismerd meg a Pincészetet programjának" következő kiváló borászata, a Dörgicsén található Pántlika Pincészet, melynek teljes szortimentje már nálunk is elérhető! Szeretnénk bemutatni a pincészetet Neked, hogy jobban megismerd, miért is szerettünk bele boraikba.

A pincészet a Balaton–felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu 900 éve híres tüzes borairól. A birtok, a szőlő iránti rajongásról és a bor szeretetéről szól. Kezdetben 15 hektár területtel rendelkeztek, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottak el a jelenleg 40 hektárnyi saját szőlőültetvényhez. A nemrég átadott új épületkomplexumukban hagyományos és modern technológiával is készítenek minőségi borokat, melyek frissek, üdék, lendületesek és harmonikusak. Megjelenik bennük a talaj mineralitása valamint a szőlő gyümölcsössége.

pantlika.jpg

A készített borok 60%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 40% évtől függő arányban rozé és vörösbor.

Jelenleg 13 szőlőfajtával dolgoznak. Fehérek: Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Juhfark. Kékszőlők: Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Tagjai a Rizling Generációnak (A Generáció küldetésének tekinti a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését.)

pantlika_szortiment_2.jpg

Boraik rendszeresen kiváló eredményekkel szerepelnek hazai és nemzetközi megmérettetéseken, többek között a Vinagora borversenyen, valamint a XVIII. Országos Miklós napi rozé borversenyen, amire méltán büszkék lehetnek.

pantlika_etel.jpg

2014 júliusában megnyitották a Pántlika Porta éttermet, amely közvetlenül a Pántlika Pincészet szomszédságában található Dörgicsén. Így a Portán nemcsak a pincészetben készült boraikat, hanem házias ételeiket is meg lehet kóstolni, melyekhez az alapanyagokat saját maguk termelik, vagy környékbeli termelőktől vásárolják. 2017-ben már a Balatoni Gasztrotérképre is felkerültek.

A Pántlika Pincészet 6 kiváló tétele és borcsomagja a HOB-on is elérhető itt.

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a Miko Jewelry

2016. november 21. 00:46 - simonzsófi

 

"Letisztult, éles, karakán vonalvezetés - Ez a MIKO JEWELRY! "

arany_miko_nyaklanc_doboz_eff.jpg

A dizájn ékszerek egyedi, a műhely által kifejlesztett technikával, kézzel készülnek égethető gyurmából.
Ékszereink mindegyike a vagány nő tökéletes választása akár hétköznapra, akár különleges alkalomra.
triangle_gyuru_megalong_no1_okker2.jpg
Szenvedélyünk a minőség, ezért nagyon örültünk, amikor rátaláltunk a WiseDress-re és a Miko Jewelryre. Egy közös ajándékcsomaggal szeretnénk Neked is megmutatni, hogy a bor, a ruha és az ékszer tökéletes kombinációja az eleganciának! Szeretnénk, ha megtalálnád az egyéniséged a különlegesen összeállított csomagokban, a férfiak pedig bátran meglephetik vele feleségület, barátnőjüket.
15109586_276347896095141_9183583838058719955_n.jpg

 

www.krisztinamiko.com

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a WisEDress

2016. november 21. 00:24 - simonzsófi

Nőkre tervezve, anyákra szabva!

 

"A sikk és praktikum finom találkozása az átgondolt funkcionalitással, mi ebben hiszünk!" 

kepernyofoto_2016-11-21_0_11_25.png

A WisEDress megálmodója 2 fiatal rohanó életet élő nagyvárosi anyuka. Gyártásvezetőként és project managerként lehetőségük volt a legjobb, független magyar modellezőket, szabászokat és varrodákat megismerni. Több éves tervezés és felkészülés után 2015-ben elérkezettnek látták az időt, hogy ruháik ne csak egy szűk réteg számára legyenek elérhetőek. Így indult a WisEDress.com webshop, ahol egyedi, limitált darabszámú kis szériás készleten lévő (ready-to-wear) és rendelésre, egyedileg készült (made-to-order) darabjaikat vásárolhatják meg a ’wise’ stílusra nyitott nők, anyukák a világ bármely pontjáról.
Egy minőségi, jól szabott öko és időtálló (slow fashion) ruhadarab éveken át kedvencünk lehet és a várandósság időszakában, sőt utána sem kell mellőznünk. Kollekcióik tervezésénél előszeretettel használnak rejtett hasítékokat, dupla rétegeket, rakásokat, zipzárakat és mindent elnyelő nagy zsebeket, melyek praktikuma igazán az anyatejes táplálás időszakában mutatkozhat meg.

 

_64a9857.jpg

A jó anyag sokat számít! Anyagválasztásnál tudatosan törekednek a könnyen kezelhető anyagok használatára. Mosógépben mosható, gyűrődésmentes, színtartó anyagok, melyek kényelmesek, tartósak és a mindennapi rohanáshoz – akár a munkába, akár a játszótérre- igazi komfortérzetet biztosítanak.

15109586_276347896095141_9183583838058719955_n.jpg

Szenvedélyünk a minőség, ezért nagyon örültünk, amikor rátaláltunk a WiseDress-re és a Miko Jewelryre. Egy közös ajándékcsomaggal szeretnénk Neked is megmutatni, hogy a bor, a ruha és az ékszer tökéletes kombinációja az eleganciának! Szeretnénk, ha megtalálnád az egyéniséged a különlegesen összeállított csomagokban, a férfiak pedig bátran meglephetik vele feleségület, barátnőjüket.

Számunkra nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás és szeretnék a szükséget szenvedőkön segíteni. Így idén Karácsonyra az Országos Koraszülött Alapítvány igénylistájának redukálását tűztük ki célul! A terminus előtt született koraszülött babáknak inkubátor takaróra van sürgősen szükségük, jelenleg országos a hiány ezekből a speciálisan számukra készített takarókból. Segíts te is! Minden egyes Karácsonyi ajándékcsomag megvásárlásával eggyel több kis takarót tudunk készíteni a koraszülött babáknak! Célunk, hogy a hiányt teljesen felszámoljuk az Ünnepekig! Így nem csak a szeretteidnek szerzel örömöt az ajándékoddal, hanem egy apró pici csöppséget is puha melegbe takaróba burkolhatsz! 

Itt vásárolhatod meg a prémium csomagokat, amivel nemcsak ajándékozhatsz, de jótékonykodhatsz is!


WisEDress, Holnap Ott a Bor, Miko Jewelry

Szólj hozzá!

Egy jó boros tea megfázáskor is jól jön

2016. november 08. 12:53 - simonzsófi

Gondolom, Te is jártál már úgy, hogy egy igazán hideg időben csak beburkolózva szipogtál, és vártad, hogy valaki odanyújtson Neked egy meleg teát. A valakit még nem tudjuk biztosítani, de egy jó boros tea receptet igen. Kivételesen azt javaslom, hogy ne a több éve féltve őrzött vörös borodat vedd elő, hanem egy olcsóbb változat is megfelel az elkészítéshez.

ke_pernyo_foto_2016-11-08_12_33_52.png

Hozzávalók (4 bögre):

  • 2 dl száraz vörösbor
  • fekete tea (1 filter)
  • 4 evőkanál méz
  • 1 egész fahéj

Elkészítés:
Rakj fel egy liter vizet főni. Dobj bele egy darab fehéjat. Forrás után zárd el a tűzhelyet, dobj bele egy filter fekete teát, öntsd fel kb 2 dl vörösborral, és fedd le az edényt kb. 4-5 percre.
Vedd ki az edényből a teafiltert, és a fahéjdarabot. Keverj el benne 4 evőkanál mézet, és ne habozz, hörpintsd is le azonnal!

Jobbulást kívánunk!

Itt is válogathatsz borokat a recepthez!

Szólj hozzá!

Bősz Adrián

2015. november 02. 11:33 - simonzsófi

Avagy egy nap a vállalkozó szellemű borásznál

 Bősz Adrián: mérnöki precizitás, nagy potenciál, ámbár kicsit sarkos borok... 

sz_0051.jpg

A vállalkozó szellemű fiatal borász már korábban bizonyította, hogy helye van a legnagyobb szakemberek nevei mellett, ámbár saját birtokát ezidáig csak kis lépésekben fejlesztette. A HOB csapata 2015. nyarán látogatott el a nagy eltökéltséggel épülő-szépülő domboldalra, ahol jobbnál jobb borok kerültek a poharakba.

Anyai nagyapja révén Adrián már gyermekként is találkozott a szőlőben felmerülő feladatokkal. A mai napig ez a kicsiny bátai szőlőskert adja a termelés egy részét. Eredetileg műszaki pályát gondolt ki magának, aztán a sors úgy hozta, hogy mégis borosgazdává vált.

Nem ijed meg a munkától. Szőlőt művel és műveltet, borászkodik, tanácsot ad, precízen tervez, folyamatosan fejleszt s mindeközben az anyagiakkal is szépen gazdálkodik. A számolatlanul befektetett idő, munka és pénz előbb-utóbb meghozza eredményét.

3kep.jpg

Jelenleg a termékpiramisról egy tápláléklánc juthat az ember eszébe. A szitakötős borokkal kezdődik (Vörös Cuvée, Fehér Cuvée, Siller Cuvée), ők a könnyű jóivású tételek, ezek csavarzárral érkeznek. Utána jön a „Zöld levelibéka” sorozat (Szekszárdi Kadarka, Szekszárdi Kékfrankos), őket követi a Füsti fecske (Merlot Classic, Cabernet Franc Classic). A ritkaságnak mondható Fekete gólya pedig megtalálható a Cenege dűlőből származó Kadarkán és a Csóka-hegyról származó Rajnai Rizlingen. Ahogy haladunk felfelé úgy a fajta és a termőhely sajátos zamatvilága egyre kifejezettebben mutatkozik. Végül pedig a nagyvadak pontosabban a Gemenci gímszarvas köszön vissza a csúcsborokról (Emese Cuvée és Merlot Reserve).

sz_0055.jpgA szabadgodolkodású Adriánnak még ezernyi ötlet és százévre elegendő elképzelés van a tarsolyában, pillanatnyilag belga és svájci exportra is mennek a borai, de a történet itt biztosan nem ér véget. Adrián karriertörténetébe (teljes szortimentjébe) itt és most belekóstolhat.

 

Szólj hozzá!

Milyen hőfokon igyuk a borokat?

2015. október 13. 21:11 - simonzsófi

hofok.jpg

A borok gondos kiválasztását követően érdemes figyelmet szentelni a megfelelő temperálásra. Legjobb, ha egyből a nagykönyv által javasolt alsó hőmérsékletre kerülnek lehűtésre a tételek. Az ajánlott hőmérsékletek a következők:

Fehér- és rozé boroknál 8-12 C

Édes, különleges aszúboroknál, aszúknál 10-14C

Könnyű, új vörösboroknál 14-17C

Testes, érlelt nagy vörösboroknál 17-20C

Pezsgőknél 6-8C

Az alsó értéket azért is érdemes megcélozni, mivel a koccintás hozadékaként gyakran hosszú történetek kerülnek elbeszélésre. A beszélgetés ideje alatt pedig az ital hőmérséklete folyamatosan emelkedik.

A spontán bulikra szakosodott parti arcok számára javasolt egy legalább 20 palackos borhűtő beszerzése és annak teljes feltöltése. Így elkerülhető a buli előtti órákban beszerzett tételek gyorshűtése, amit a borok kifejezetten rosszul tűrnek, ráadásul a házigazda esetenként annyira elfoglalttá válik a vendégek forgatagában, hogy mire a mélyhűtőhöz ér, addigra fagyott lesz a bor. Ami még ennél is rosszabb az a hűtést mellőző borkínálás, ez az egyik legrosszabb, ami egy borínyenc vendéggel történhet.

 

17.JPG 

Persze mindenre van megoldás, csak ismerni kell a várható körülményeket. Házigazdaként érdemes a cikk elején írtakat betartani. Vendégként pedig fel kell készülni a várható legrosszabb eshetőségekre is. A profik a kedvenc borukkal érkeznek, amelyeket már alapban a nagykönyvben megadott alsó hőmérséklet alá hűtenek 2C fokkal. Ez a taktika mindenki számára adott, így a boros események úgymond megmenthetőek a hiányos vendéglátó előkészületek ellenére is.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása